Iceta reivindica davant del PSOE el dret diferencial del PSC

El dirigent català demana al socialisme espanyol que reconegui que hi ha "un element diferencial crucial" quan s'analitza la investidura de Rajoy des de Catalunya

Miquel Iceta, al comitè federal del PSOE.
Miquel Iceta, al comitè federal del PSOE. | ACN
23 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:47h
El líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha erigit en una de les principals veus a l'hora de defensar que els socialistes han de mantenir fins al final el "no" a la investidura de Mariano Rajoy. Ho ha fet en una contundent intervenció davant del comitè federal en la qual ha reivindicat comprensió pel fet que des del PSC es tingui una visió diferent del preu que suposa ser partícips d'una investidura d'un dirigent del PP. "Vinc a defensar dues coses. El 'no' a Rajoy i la capacitat que ha de tenir el socialisme espanyol per entendre un posicionament diferent del PSC en un tema així", ha dit Iceta davant dels 270 components del màxim òrgan del PSOE entre congressos.

"El problema del PSOE no és el PSC, és Rajoy", ha volgut deixar clar Iceta. La qüestió, ha dit, és si el socialisme espanyol és "capaç de reconèixer que hi ha un element diferencial crucial" quan s'aborda la investidura des de Catalunya. El primer secretari del PSC s'ha esmerçat en explicar els arguments pels quals els socialistes catalans no es poden permetre en cap cas facilitar un govern del PP. Ha recordat que a hores d'ara el govern espanyol està en mans d'un PP "incapaç d'obrir una perspectiva de diàleg" arran del conflicte territorial amb Catalunya i que, per tant, els socialistes no poden acabar adoptant la mateixa actitud. "En aquest moment, quan comença el curs en el qual el xoc de trens sembla inevitable, no podem aparèixer, ni tan sols abstenint-nos, a la investidura d'uns dels màxims responsables de l'absència de diàleg. Si ho féssim, deixaríem de ser útils per bastir ponts, per trobar una solució", ha defensat Iceta.

Per tot això, els socialistes catalans han demanat que, sigui quina sigui la decisió final que es prengui, el PSC pugui seguir caminant de la mà del PSOE "fins i tot en la discrepància". 

Millor eleccions que el "sí" a Rajoy

"Sí, ens fa més por aquest abisme amb militants i electors que unes terceres eleccions", ha reivindicat Iceta tot recordant que les conseqüències de permetre un govern del PP poden ser pitjors que afrontar uns nous comicis. Iceta alertat de com el posicionament polític del PSOE pot quedar "greument hipotecat" per aquesta abstenció. "Quants cops demanaran que ens abstinguem per responsabilitat? Quants cops se'ns demanarà que rendim comptes per no haver intentat una majoria alternativa? Una majoria necessària avui, imprescindible demà", ha sentenciat.

També l'exministre Josep Borrell ha intervingut per defensar el "no" a Mariano Rajoy. "Si un avió que va en una direcció fa un canvi de rumb brusc pot partir les ales", ha sentenciat.