El PSOE afronta l'última batalla per la investidura de Rajoy

La gestora intentarà imposar l'abstenció a la investidura com a "mal menor" | El PSC i els partidaris del "no" al PP no pensen donar el seu braç a tòrcer | Susana Díaz i Javier Fernández volen un vot unànime mentre que hi ha dirigents que reclamen una "abstenció tècnica" d'11 diputats per evitar la trencadissa interna

Alguns militants protestant a les portes de Ferraz contra el gir a l'abstenció
Alguns militants protestant a les portes de Ferraz contra el gir a l'abstenció | ACN
23 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:52h
Vint-i-tres dies després del comitè federal en el qual Pedro Sánchez es va veure obligat a dimitir, el PSOE torna a reunir-se per tancar quin serà el seu posicionament de cara al debat d'investidura de Mariano Rajoy. La gestora que pilota el partit a hores d'ara ho té clar: els socialistes s'han d'abstenir i permetre que el PP governi perquè considera que és millor aquesta opció que no pas anar a unes terceres eleccions on els resultats serien nefastos. Té calculat que aquest camí serà avalat per la majoria dels 270 membres del comitè federal, però els partidaris de mantenir el no a Rajoy -amb el PSC com a punta de llança a l'hora de defensar-ho- no estan disposats a donar el seu braç a tòrcer.

La reunió del comitè federal ja ha començat i ho ha fet amb els afins de Susana Díaz prenent el control. L'exministre José Blanco presideix la mesa juntament amb Carmen Madrid, de vicepresidenta, i Mariola López, de les joventuts de Granada.

Iceta "no veu risc de ruptura" entre PSC i PSOE

Els membres del comitè federal han començat a arribar a Ferraz passades les vuit del matí. Miquel Iceta, que ha entrat gairebé a dos quarts de deu -hora prevista per l'inici de la trobada- ha assegurat que "no veu risc de ruptura" entre el PSC i el PSOE i ha defensat el "no" al dirigent del PP. "No compartim la política de Rajoy, no creiem que tingui la capacitat i la voluntat de lluitar contra la corrupció", ha esgrimit tot assenyalat que, des de Catalunya, a més, es veu el líder del PP com "un gran responsable" de la manca de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. 

"No volem aparèixer al seu costat ni tan sols abstenint-nos", ha remarcat. Abans d'entrar a la reunió del comitè federal, Iceta ha garantit que els socialistes catalans "avui" no col·lidiran amb el PSOE. Tanmateix, ha alertat que, més enllà de la decisió que en surti, el PSC fixarà el sentit del vot dels seus diputats en un consell nacional la pròxima setmana. "Jo intentaré que tot el grup voti no", ha emfatitzat.

L'expresident del Congrés Patxi López també ha defensat abans d'entrar al comitè federal que el PSOE mantingui el "no" a Rajoy. Ara bé, en cas que finalment s'aposti per l'abstenció, López ha demanat trobar "fórmules que permetin no fracturar més el partit" i ha apostat per un "aval mínim" al PP.

L'abstenció com a "mal menor"

El mateix president de la gestora, Javier Fernández, ha argumentat que l'abstenció és "el mal menor" al qual poden aspirar uns socialistes que estan avui més dividits que mai. Aquest diumenge 23 d'octubre era, precisament, la data que Sánchez havia fixat per a la celebració d'unes primàries en les quals, si ell hagués estat reelegit, s'hagués expressat una clara voluntat per forjar un govern alternatiu al del PP. Però el partit ha acabat girant-se com un mitjó de la mà d'una crítics que, capitanejats per l'andalusa Susana Díaz, tenen un altre projecte pel partit.

Els partidaris del "no" a Rajoy saben que estan en minoria. Onegen la voluntat de les bases, que en el seu dia van decidir per majoria que Sánchez fos secretari general, però són conscients que les federacions que avalen aquesta resistència són les petites. A més del PSC liderat per Miquel Iceta, també la presidenta mallorquina Francina Armengol aixecarà la veu per reivindicar que l'abstenció significarà trencar la coherència.

Un abans i un després en la relació amb el PSC

Tot i això, els socialistes comencen a tenir coll avall que per primera vegada a la seva història del PSOE facilitarà un govern del PP. La prova és que ja es debat sobre com es pot minimitzar els efectes d'aquesta abstenció. Mentre que Díaz i Fernández volen que el partit sigui un bloc compacte i tots els diputats votin el mateix, altres dirigents plantegen l'anomenada "abstenció tècnica", és a dir, que només onze dirigents -els justos i necessaris- s'abstinguin mentre la resta vota que no. I és que el PSC ha deixat clar que els seus set diputats no es mouran del "no" sigui quina sigui la decisió del comitè federal d'aquest diumenge, amb la qual cosa hi ha qui veu en pactar la discrepància la millor sortida.

Més enllà de decidir el posicionament a la investidura, el comitè federal pot marcar un abans i un després en la relació amb els socialistes catalans. Aquesta setmana, la gestora ja va amenaçar d'expulsar els diputats del PSC del grup parlamentari si no acaten la disciplina de vot. Només la discrepància pactada podria evitar el conflicte. Però si l'entesa no es dóna, caldrà veure en quin càstig es tradueix la desobediència dels socis catalans. Meritxell Batet, que va ser la cap de llista del PSC a les eleccions del 26-J, podria ser expulsada de la direcció del grup parlamentari.

Un cop el PSOE hagi fixat l'abstenció, des de Ferraz caldrà acotar molt bé l'argumentari per justificar-lo. No serà fàcil. Sobretot perquè en poques setmanes el PP posarà sobre la taula uns pressupostos que, si els socialistes no aproven, abocaran l'estat espanyol de totes maneres a unes terceres eleccions. Com argumentarà el PSOE el posicionament i qui serà el rostre que avalarà la nova etapa del partit?