​CiU, C's i PP demanen cessar el comissionat de Memòria després de la retirada de l'estàtua de Franco

Bosch demana passar pàgina i centrar-se en la gestió, i la CUP lamenta que s'hagi tret l'escultura

Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:33h

Un moment de la retirada del Franco eqüestre decapitat, després de ser tirat a terra. Foto: Adrià Costa


CiU, C's i el PP han criticat durament la gestió de l'exposició Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà al Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) per part del govern d'Ada Colau i han demanat el cessament del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, després de la retirada de l'estàtua eqüestre de Franco i de l'escultura de la Victòria, ha informat Europa Press.

En roda de premsa, el portaveu de CiU a l'Ajuntament, Joaquim Forn, ha lamentat que el consistori no faci autocrítica per la seva "falta de previsió i frivolitat" i ha considerat que una vegada més el govern municipal és víctima de la seva política de gestos. CiU està a favor de debatre sobre el franquisme, però considera un error haver col·locat les estàtues al carrer perquè eren una provocació i el lloc escollit, de la qual cosa van avisar Colau però no els va escoltar. Sobre Vinyes, ha criticat la seva prepotència i el "despotisme il·lustrat de l'esquerra que pensa que estan per sobre del bé i del mal" i que quan s'equivoca no fa autocrítica ni reconeix els seus errors.

La cap de files de C's a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha considerat que la polèmica és la conseqüència d'"un plantejament erroni" perquè la mostra és una provocació, i, si es presenta una mostra sobre el franquisme, ha de tenir, en les seves paraules, sentit i sensibilitat. Ha valorat que el Born CCM no hauria de ser l'espai "utilitzat amb interès partidista per dividir" sinó un espai per a exposicions que cohesioni la ciutat, de manera que ha lamentat la voluntat provocadora del comissionat, i ha recordat que ja van advertir que acabaria en conflicte.

Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha criticat que Colau és una "agitadora que busca la confrontació" però no té propostes per a la ciutat, i ha considerat que la polèmica és una de tantes actuacions que donen una imatge deplorable, com el canvi del nom dels carrers o la retirada de l'escultura de Joan Antoni Samaranch. A més, Fernández també ha demanat al segon tinent d'alcalde i líder del PSC a l'Ajuntament, Jaume Collboni, que doni la seva opinió i "no s'amagui" com, segons la seva opinió, ocorre cada vegada que es produeix un problema o una controvèrsia a la ciutat.

Per al líder dels populars al consistori, el que ha succeït davant del Born Centre de Cultura i Memòria és una conseqüència més de les polítiques de gesticulació i confrontació que caracteritza el mandat d'Ada Colau, de manera que ha fet una crida a recuperar la Barcelona del seny i el diàleg així com un espai, el Born, que no hauria de ser "ni un mausoleu independentista ni un reducte del guerricivilisme".

ERC i la CUP no demanen el cessament del comissionat

El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha recordat que des d'un primer moment ha considerat que l'exposició no era una bona idea i ha demanat a Colau, després de la retirada de les estàtues, posar-se a treballar en la gestió solvent dels problemes dels barcelonins. "Esperem que amb la retirada de les estàtues es pugui entrar en una fase de gestió, de fer funcionar la ciutat i abordar els problemes de la ciutat", ha valorat Bosch, que ha agraït la paciència als veïns aquests últims dies.

Per part de la CUP, la seva presidenta, María José Lecha, ha celebrat que la interacció del públic amb l'estàtua de Franco durant els últims tres dies hagi estat "intensa", ja que entén que aquest era el sentit de l'exposició, pel que ha criticat la decisió del govern municipal de retirar-les perquè el lloc de l'estàtua de Franco era estar a terra i trencada. La CUP havia estat l'únic grup de l'oposició que havia avalat la mostra, però no el lloc.
Arxivat a