La simbologia franquista desapareix de la plaça del Born

L'Ajuntament de Barcelona s'emporta l'estàtua de la Victòria després que aquesta matinada un grup de persones hagin trencat la de Franco

Operaris de l'Ajuntament retirant la Victòria davant l'expectació mediàtica i ciutadana
Operaris de l'Ajuntament retirant la Victòria davant l'expectació mediàtica i ciutadana | Isaac Meler
21 d'octubre del 2016
Actualitzat el 24 d'octubre a les 6:43h
Diversos mitjans i ciutadans s'han acostat a presenciar l'anunciada retirada de l'estàtua franquista de la Victòria aquest divendres a la plaça del Born. Els operaris de l'Ajuntament de Barcelona han enlairat l'escultura de Josep Viladomat al migdia i l'han situat horitzontalment sobre el camió que s'ha l'ha endut cap al mateix magatzem de la Zona Franca on reposa el Franco eqüestre, trencat després que aquesta matinada un grup de persones hagin decidit tombar-lo.

Abans de la retirada, alguns ciutadans han encetat tertúlies a peu de carrer. "Això ja era psicodèlic, se suposa que havíem d'interpretar no sé què", ha expressat un home sobre les escultures que segons el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, havien de servir de reclam a l'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà, sobre la presència de simbologia franquista a l'espai públic i la impunitat del règim.

No totes les veus eren contràries però. "Gràcies a Franco vaig poder menjar mongetes", ha manifestat un altra persona. Aquesta afirmació, però, ha tingut una resposta més exaltada: "Franco era maricón, home!".

Mentre durava l'espera, també s'ha deixat caure per la plaça del Born el diputat de Catalunya Sí Que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, que ha defensat la compatibilitat del que significa el Born Centre de Cultura i Memòria i l'exposició sobre el franquisme. "Molts museus tenen una exposició permanent i una altra que va canviant", ha dit.

Quan els operaris han arribat i han retirat l'escultura, alguns dels presents han aplaudit i han cridat "visca Catalunya!". Un altre home, el mateix que dilluns passat va obrir la veda contra el monument a Franco, ha volgut recuperar l'estelada que havia dipositat sobre el peu que sostenia l'estàtua eqüestre. "Ep, és meva!", ha dit a un dels treballadors, tot murmurant: "Això de la independència m'està sortint car".


Arxivat a