Portes Obertes, la nova plataforma de la tercera via apadrinada per Pere Navarro

El nou espai format per gent de l'òrbita del PSC, Unió i ICV es presentarà el dia 14 amb la voluntat d'eixamplar l'espai del "catalanisme social" | En el nucli impulsor també hi ha el president de l'associació Tercera Via, Mario Romeo, i l'advocat Leopoldo Gay i el president de Construïm, Ignasi Rafel

21 d'octubre del 2016
Actualitzat el 22 d'octubre a les 14:55h

Pere Navarro. Foto: Adrià Costa
 

Recuperar i eixamplar l'espai del "catalanisme social" que ha quedat orfe en un context de polarització política a Catalunya. Aquest és l'objectiu de la plataforma Portes Obertes del Catalanisme, que es presentarà en societat el dia 14 de novembre i que té en el seu nucli impulsor a títol individual dirigents com Pere Navarro (PSC); el portaveu de Construïm, plataforma vinculada a Unió, Ignasi Rafel; el president de l'associació Tercera Via, Mario Romeo; i l'advocat Leopoldo Gay.

L'origen de la plataforma, tal i com va anunciar Navarro a 8TV, va ser una trobada de més de dues hores que es va fer el 7 de juliol a l'hotel Balmoral de Barcelona i a la qual van assistir-hi una vuitantena de persones de l'òrbita del PSC, d'Unió, d'ICV i independents. Romeo, que exerceix de portaveu d'aquest espai de nou encuny explica que es tracta d'una plataforma "cívica" de trobada i de reflexió de persones que consideren que per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya s'ha de trobar una via que no sigui ni l'immobilisme ni la independència. "No volem una sortida amb guanyadors i perdedors", explica Romeo. 

La diagnosi que fa el nucli impulsor de la plataforma és que en l'actual escenari de "radicalització i bipolarització s'han exagerat els posicionaments dels partits". Pere Navarro afegeix, en aquest sentit, que hi ha tot un espai que en el seu moment van representar partits com el PSC i Unió que a hores d'ara l'han deixat "buit" i que per això és necessari "estimular" un espai de debat. A la nova plataforma hi haurà, detalla, gent de dretes i gent d'esquerres, és a dir, una pluralitat ideològica que coincideix en la necessitat de recuperar una centralitat del catalanisme.

És aquest l'embrió d'un nou partit? Els impulsors asseguren que no. "No és una qüestió de partits. Ja n'hi ha massa i no acabem de trobar les solucions. Mai es pot descartar res, però d'entrada la intenció és generar opinió i intentar una entesa", diu Romeo.

El 14 de novembre presentaran una declaració fundacional a l'Espai Francesca Bonnemaison, una trobada a la qual esperen que hi assisteixin més de 200 persones.