El govern espanyol avisa la Generalitat que ha d'acatar el retorn dels toros

Soraya Sáenz de Santamaría reclama a l'executiu català i a Colau que acatin les sentències del TC "quan et donen la raó i quan no"

21 d'octubre del 2016
Actualitzat el 22 d'octubre a les 11:19h
El govern espanyol alerta la Generalitat que no està a les seves mans mantenir la prohibició de la tauromàquia a Catalunya, després que el Tribunal Constitucional (TC) tombés la prohibició que la Generalitat va aprovar el 2010. Així, tot i que ha recordat que no va ser l'executiu central qui va recórrer la norma, la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha destacat aquest divendres després del consell de ministres que el Govern "ha de respectar una decisió que ve a determinar en el repartiment competencial entre una o altra administració". Així, com que l'alt tribunal ha determinat que la prohibició o no dels toros no depèn d'una administració autonòmica, sinó que és decisió que "una només podria adoptar-la qui en té competències, que és l'àmbit estatal".

Ha estat una rèplica a les declacions del conseller de Territori i Sostenbilitat, Josep Rull, que va reaccionar a la sentència del TC assegurant que "els toros no tornaran a Catalunya" i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va anunciar farà "tot el possible per a què quedi sense efectes pràctics" la decisió de l'alt tribunal. El consens institucional, parlamentari i civil en contra del retorn de la tauromàquia a Catalunya, de fet, és molt elevat.

Malgrat tot, Sáenz de Santamaría ha insistit que "qui és part ha d'acatar, aquestes són les regles del joc". "Tenim diferents processos contra diferents comunitats, i alguns els guanyem i altres no", ha afegit, i ha cridat a acceptar i complir les sentències "quan et donen la raó i quan no". "Si diguéssim als ciutadans que només s'han d'acatar les sentències que els donen la raó, totes es desacatarien, perquè sempre que es dóna la raó a algú se li treu a algú altre", ha conclòs, tot i que sense entrar massa en el cos a cos o en l'amenaça, amb un perfil baix.