La nova CDC deixa enrere la polèmica del nom i se centra a «posar ordre» de portes endins

Els associats decideixen entre avui i demà si avalen la denominació de Partit Català Europeu Demòcrata (PDECAT) a través d'urnes físiques i votació electrònica | La JNC fa costat al nou nom proposa per la direcció | La direcció preveu tenir tots els òrgans del nou partit constituïts abans que acabi l'any

Marta Pascal i David Bonvehí
Marta Pascal i David Bonvehí | Isaac Meler
21 d'octubre del 2016
Actualitzat el 22 d'octubre a la 13:37h

Marta Pascal i David Bonvehí han ensenyat la nova seu del PDC a la premsa aquest dilluns Foto: Isaac Meler


Els dirigents del Partit Demòcrata Català (PDC) van respirar tranquils la nit del 30 de setembre, quan van veure a la web del registre de formacions polítiques que el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT) havia estat inscrit amb èxit. La nova denominació, sorgida arran del veto d'Interior al nom que va sortir del congrés fundacional, serà consultada entre avui a la tarda i demà al migdia als associats de la formació. La direcció té ganes de passar pàgina de la polèmica pel nom -va ser un dels aspectes centrals del conclave del mes de juliol- i de seguir treballant per tenir enllestida tota la nova estructura abans que acabai aquest 2016.

L'escenari més previsible és que la denominació ja registrada a Interior sigui avalada pels 11.083 associats del partit. Hi ha hagut moviments soterrats per promoure un cert vot de càstig, però no es preveu que tinguin una importància significativa. El sector més afí a Germà Gordó va emetre un comunicat aquesta setmana per demanar que quedi clar el "vincle" entre el PDECAT i Convergència, mentre que la JNC va decidir ahir al vespre donar suport a la nova denominació sense matisos.

Un membre de l'antiga direcció assegurava fa uns dies en privat que al futur PDECAT -serà la denominació a partir d'ara si és avalada per la militància- li calen tres coses: "Trencar amb el passat, fer ideologia i contractar un bon gerent". El trencament amb el passat s'anirà produint de forma gradual, segons assenyalen fonts del partit a NacióDigital, i es veurà "a mida que la Marta i el David tinguin enllestida tota l'estructura". El passat 1 d'octubre es van triar les direccions territorials, el 12 i el 13 de novembre s'escolliran els representants sectorials i en la mateixa votació es definiran els integrants del consell nacional, que es reunirà ja aquest mes de novembre.

Sense eleccions a la vista

La més que probable investidura de Mariano Rajoy gràcies a l'abstenció del PSOE evitarà que hi hagi unes terceres eleccions, i això farà que el PDECAT tingui més marge a l'hora de dur a terme els seus plans. Els comicis del 27-S, del 20-D i del 26-J van fer que l'antiga cúpula anés ajornant el congrés pendent des de l'adéu d'Oriol Pujol de la secretaria general arran del cas ITV, i l'actual cúpula temia que la convocatòria de terceres eleccions obligués a ajustar els calendaris.

De fet, un dels temors que existia era que el partit no fos incrit a Interior a temps i que calgués recuperar d'una manera o altra la Convergència de sempre. Ara que la nova formació ja està registrada, una de les primeres actuacions serà redactar un acord de federació entre els dos partits. CDC segueix viva, amb una direcció molt reduïda que té Jacint Borràs al capdavant, però sense perfil públic.

Sense eleccions immediates a la vista, Pascal i Bonvehí tenen més marge per "posar ordre" de portes endins i començar a greixar la maquinària superant les recents lluites de famílies i la polèmica d'un nom que porta tothom de corcoll des del juliol.