21 d'octubre: mirada posada a la Moncloa (i al TC)

«Ja és normal que cada divendres el consell de ministres recorri alguna llei. La conflictivitat ha crescut de forma exponencial»

21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 7:47h

És divendres i toca consell de ministres. La setmana passada ja van decidir enviar al Tribunal Constitucional la resolució sobre el referèndum aprovada al debat de política general i ni tan sols els periodistes van preguntar sobre la qüestió, de tan habitual com s'ha fet.

Els judicis sumaríssims. Cada divendres el gabinet de Mariano Rajoy sol dur alguna llei catalana al TC. La conflictivitat ha crescut de forma exponencial en els darrers anys. És possible que avui encetin els tràmits consultius per recórrer la norma que anul·la a Catalunya els judicis sumaris del franquisme, com els que van patir Lluís Companys, Manuel Carrasco i Formiguera o Salvador Puig Antich.

Toros i Forcadell. El dia va venir ahir marcat pels efectes de l'"acció política" del TC. L'alt tribunal va acceptar finalment que els toros tornin a Catalunya derogant la llei catalana de 2010 que acabava amb l'espectacle (i el negoci) de la tortura animal. El Govern va afirmar que no ho acatarà (de fet costarà trobar places). Isaac Meler n'explica les claus. I davant del Parlament la seva presidenta Carme Forcadell rebia l'escalf popular ara que ja està en marxa el procés penal instat pel TC contra ella. Sara González en va escriure la crònica. Tal i com vam explicar a NacióDigital, hi haurà més mobilitzacions.

La polèmica de la sanitat. Estigueu aquest matí atents a l'entrevista que, a Catalunya Ràdio, li farà Mònica Terribas al conseller de Salut Toni Comín. Parlarà del futur de la sanitat (està revertint alguns concerts) i tindrà ocasió per deixar enrere o aprofundir en la seva polèmica amb la portaveu del ram de Junts pel Sí, Montserrat Candini, del PDC.


Vist i llegit

A la matinada d'ahir es va celebrar el darrer debat electoral als EUA entre els candidats demòcrata i republicà, Hillary Clinton i Donald Trump respectivament. De nou, va ser tens i amb paraules gruixudes, tal com recolliaPep Martí. Us recomano l'interactiu del diari Ara per seguir les eleccions americanes. L'han fet Sònia Sánchez, Ricard Marfà, Idoia Longan i Maria Picassó. Us servirà per situar-vos amb facilitat. 


 El passadís

A Marta Pascal no se l'ha vist aquesta setmana pel Parlament. La coordinadora general del PDC era, de nou, als Estats Units. Tenia previst tornar a Catalunya avui. L'any passat ja hi va ser per seguir la precampanya i aquests dies hi ha tornat. La dirigent nacionalista, emmirallada en els models anglosaxons, hi ha anat amb un grup de personalitats polítiques i acadèmiques, entre elles el diputat del PP Juan Milián. Altres polítics catalans, com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, havien participat en programes d'aquesta mena per conèixer la realitat americana.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1982 l'escriptor colombià Gabriel García Márquez va guanyar el premi Nobel de literatura. El guardó era un reconeixement a les lletres llatinoamericanes i al seu realisme màgic en particular. L'autor de Cent anys de solitud va rebre el premi a Estocolm vestit amb el liquiliqui, la indumentària tradicional per les festes i celebracions al Carib continental. Escolteu aquí el discurs que va pronunciar en recollir-lo.


 L'aniversari

Avui fa 58 anys Pilar Rahola, una de les opinadores més conegudes de Catalunya. Periodista i filòloga, va començar a ser popular el 1993 en ser escollida diputada d'ERC al Congrés, on va destacar per la seva mordacitat. Va compaginar-ho amb el càrrec de tinent d'alcalde a Barcelona amb Pasqual Maragall. D'ERC va passar al PI i, després del fracàs de la formació, a l'articulisme i les tertúlies de ràdio i televisió. Albert Om va ser el seu convidat i vam saber detalls de la seva vida.


Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.