Trump no es compromet a reconèixer el resultat de les eleccions

El magnat republicà assegura que no s’hauria d’haver permès la candidatura de Hillary Clinton | El darrer debat de la cursa cap a la Casa Blanca, en deu frases

Trump, mirant-se Clinton al debat
Trump, mirant-se Clinton al debat | Europa Press
20 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 23:09h
Hillary Clinton i Donald Trump s’han trobat per darrera vegada en aquesta campanya a la Universitat de Nevada, a Las Vegas, moderats per un exigent Chris Wallace, de la conservadora cadena Fox, en el que ha estat el tercer debat que han mantingut, el més aprofundit i menys virulent que l’anterior. Però aquest serà el debat que passarà a la història perquè per primer cop un candidat no ha volgut comprometre’s a reconèixer el resultat de les eleccions. Un sondeig exprés de la CNN ha donat Clinton com a guanyadora amb el 52% mentre el 39% dels enquestats ha apostat per Trump.
 

Preguntat per Chris Wallace sobre les declaracions fetes aquests dies titllant les eleccions d’estar “falsejades”, Trump ha dit que “veurem en el seu moment” si reconeix el resultat del 8 de novembre. Ha estat l’instant més espectacular del debat perquè suposa trencar amb tot una tradició als Estats Units. Wallace ha insistit i Trump ha tornat a dir que ja es veurà. D’aquesta manera, Trump ja ha aconseguit una cosa: que fins i tot en cas de derrota, la seva aparició la nit electoral generarà més expectació que la de Clinton.

Hillary ha entès de seguida la dimensió –i l’error- de les paraules de Trump, i ha afirmat que se sentia “horroritzada” i que en els prop de 240 anys d’història de la nació això no havia passat mai. Trump ha assegurat que els mitjans estan dient falsedats i “estan enverinant les ments dels ciutadans”, esmentant el The New York Times. Tot seguit, ha afirmat que Hillary Clinton no hauria de ser candidata, no se li havia d’haver permès de presentar-se a les eleccions, “per l’assumpte dels seus correus i per altres coses”. La deslegitimació d’un candidat nominat per part d’un altre és una cosa inaudita en la història política dels Estats Units i generarà una nova crisi en el si de la campanya republicana.  
 
Les deu frases del darrer debat Clinton-Trump
Hillary Clinton: “Mai un govern estranger havia intervingut en el procés electoral però aquest cop el govern rus ho ha fet perquè té un favorit clar. Tu series una marioneta de Putin”.

Donald Trump: “No conec Putin. No és el meu millor amic, però estaria bé tenir-hi bones relacions i és més intel·ligent que tu”.

Hillary Clinton: “És l’únic candidat que no ha mostrat les seves declaracions de la renda. Sabem que no ha pagat impostos federals. La meitat dels immigrants il·legals paguen més impostos que ell”.

Donald Trump: “La majoria dels teus donants han fet el mateix que jo”.

Hillary Clinton: “La Fundació Clinton té una finalitat benèfica. El 90% dels seus recursos es dediquen a programes d’ajut. Ha aconseguit que onze milions de persones rebin tractament contra la sida”.  

Donald Trump: “La Fundació Clinton és una empresa criminal. Parlem dels drets de les dones? Per què no tornes els diners que han donat països com Aràbia Saudita o Qatar, que maten gent i castiguen les dones?”.

Hillary Clinton: “El meu programa serà el que crearà més llocs de treball des de la Segona Guerra Mundial. Pujaré el salari mínim, faré que el sou de les dones s’equipari al dels homes i he treballat amb Bernie Sanders en un pla per facilitar a tothom l’accés a la universitat”

Donald Trump: “El teu pla fiscal seria un desastre. Us vol pujar els impostos el doble. Jo renegociaré el Nafta, el tractat que va fer el seu marit, i si no és possible, l’eliminarem. Pujaré el PIB de l’1% actual al 4%, potser al 5%. La gent tornarà a treballar”.  

Hillary Clinton: “Mentre jo combatia Bin Laden, ell sortia en un reality show”.

Donald Trump: “Totes les acusacions de dones per suposats abusos són ficció preparada per la seva campanya. El que no és cap ficció són els seus 33.000 mails eliminats”.  
Arxivat a