Un 57% dels catalans donen Puigdemont com a guanyador de la qüestió de confiança

Els altres dirigents no arriben al 2%, mentre que la intervenció del president de la Generalitat és també la més puntuada (6,61) i això el converteix en l'únic polític que millora la seva imatge | Arrimadas i Albiol són els dos líders que reben pitjors impressions durant el debat, segons l'enquesta del CEO

Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança
Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança | Adrià Costa
14 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:20h
El clar vencedor del debat sobre la qüestió de confiança va ser Carles Puigdemont. Almenys així ho creu un 57,1% dels enquestats en el sondeig sobre aquest ple que ha fet públic aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). De fet, en segons posició, molt lluny, s'hi troba la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, amb un 1,7% d'enquestats que creuen que es va imposar.

De la mateixa manera, segons l'enquesta, la millor intervenció va ser la de Puigdemont (amb un 6,61 sobre 10), seguit de la del president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull (amb un 5,53), i per darrere hi ha un triple empat entre el primer secretari del PSC, Miquel Iceta (4,85), la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel (4,78), i el president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell (4,69). Tanquen la classificació Arrimadas (3,67) i el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol (2,56). Curiosament, els votants més generosos a l'hora de puntuar són els del PSC, que no només aproven el discurs d'Iceta (7,36), sinó també els d'Arrimadas (5,68), Puigdemont (5,57) i Rabell (5,54).

Algunes de les claus per entendre la bona valoració de Puigdemont rauen en que un 60,5% creu molt o bastant que va mostrar determinació d'acomplir les promeses electorals, un 59,3% que transmetia fortalesa i fermesa de govern, un 53,3% que mostrava confiança en el futur polític, i un 52,1% que oferia confiança en el futur econòmic. Per contra, preguntats per si els líders d'oposició van transmetre propostes reals davant la política de govern, només un 25,3% dels enquestats que van seguir el debat creu molt o bastant que ho va fer Anna Gabriel, seguida del 24,8% que ho pensa de Miquel Iceta, un 24% per a Lluís Rabell i, més lluny, un 17,8% per a Inés Arrimadas i un escàs 8,1% per a Xavier García Albiol. Així mateix, un 47,1% creu molt o bastant que Iceta va fer una oposició constructiva, un 31,2% ho pensa de Rabell, un 26,4% d'Anna Gabriel, un 19,1% d'Arrimadas i un 8,8% d'Albiol.

Puigdemont, l'únic que millora la imatge

En aquest sentit, Puigdemont és l'únic polític en què clarament la seva imatge ha millorat per una majoria dels enquestats (43,3%) per sobre del percentatge per al qual ha empitjorat (15,2%). Al seu torn, les percepcions d'Iceta, Anna Gabriel, Rabell i Turull han millorat i empitjorat més o menys a parts igual, mentre que les d'Arrimadas i Albiol han empitjorat (36,7% i 46%, respectivament) molt per sobre del que han millorat (10,5% i 6,2%, respectivament).

Per altra banda, en una escala del 0 al 10 en què 0 significa gens de satisfacció amb el resultat del debat de la qüestió de confiança i 10 molta satisfacció, la mitjana dels enquestats se situa en el 5,99. Per electorats, els més satisfets amb el debat són els votants de la CUP (7,67) i JxSí (7,61), després que allí s'hi fixés la data del referèndum per a la segona quinzena de setembre, mentre que se situen per sota del 5 els del PSC (4,86), Catalunya Sí que es Pot (4,05), C's (2,91) i el PP (1,91).

Igualment, el grau d'interès per la qüestió de confiança va ser relativament elevat, ja que un 65,9% dels enquestats afirma que tenia coneixement de la qüestió de confiança i un 43,7% que la va seguir molt o bastant. Tot i això, només el 25,7% creu que la situació política millorarà després d'aquesta (quasi el 40% entre els votants de JxSí), un 54,5% que seguirà igual i un 18,1% que empitjorarà