Puigdemont: «El que fa vinculant un referèndum és la participació de la gent»

L'entrevista del president a Televisió Espanyola, en deu frases | Es mostra segur de la confiança mútua amb la CUP de cara als pressupostos, sense els quals "no hi ha legislatura" | Assegura que no va pactar res amb Pedro Sánchez, però que ara el PSOE ha d'intentar justificar la investidura de Rajoy

13 d'octubre del 2016
Actualitzat el 14 d'octubre a les 7:47h
Carles Puigdemont durant l'entrevista a TVE
Carles Puigdemont durant l'entrevista a TVE | TVE
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat entrevistat aquest dijous a la nit en una edició especial del programa "El debat de la 1" de TVE a Catalunya, que dirigeix Quim Barnola. El president s'ha sotmès a les seves preguntes i a les de quatre periodistes més: Oriol Nolis, Lluís Falgàs, Sandra Morales i Marc Sala. Puigdemont ha parlat sobre el referèndum, les negociacions sobre els pressupostos i la política espanyola. Us oferim el més destacat de les seves declaracions en deu frases.

1. "La decisió del TSJC respecte al president Mas, la vicepresidenta Ortega i la consellera Rigau era previsible, però és un greu error. És la dimissió de la política i si se celebra el judici, no ens limitarem a fer un comunicat de premsa".

2. "No em veig en el banc dels acusats. Em semblaria un despropòsit que hi anés per complir un compromís amb els ciutadans".

3. "Un referèndum vinculant sobre la independència en el qual votessin tots els espanyols em semblaria insòlit. Qui administraria el resultat?".

4. "Encara que votés tot Espanya, si a Catalunya hi hagués una majoria independentista, això tindria efectes? Imaginem que en el referèndum del Brexit haguessin votat tots els europeus i haguessin votat en contra, mentre que els britànics votaven marxar".

5. "El que fa vinculant un referèndum és la participació i la mobilització de la gent. Si la gent participa, un referèndum és vàlid".

6. "Ara mateix l'objectiu no és que ens rebi un cap de govern europeu. No estem en la fase del reconeixement, sinó en el del coneixement. En la meva conferència a Madrid, van venir deu ambaixadors, la meitat de països de la UE. Perquè estan interessats a conèixer què passa a Catalunya".

7. "No s'han d'apujar impostos a les rendes petites i mitjanes. Les grans fortunes sí que han de contribuir al benestar general. Però pensem que la gran fortuna que hem de gravar és l'Estat espanyol, que s'emporta els diners que equivalen cada any a tot el pressupost d'educació, sanitat i serveis".

8. "Crec que la confiança amb la CUP funciona. En el debat de política general, totes les propostes del Govern van ser aprovades. Sense pressupost no hi ha legislatura".

9. "No vaig pactar res de res amb Pedro Sánchez. Ell em va enviar un missatge després de l'accident que vaig tenir a l'autopista i jo un altre abans del comitè federal donant-li ànims des de la discrepància. Ara potser s'explicaran coses perquè el PSOE intenta justificar davant del seu electorat facilitar la investidura de Rajoy".

10. El 27 de setembre del 2015 ens vam emancipar de la política espanyola. La nostra agenda ja no la marca la política espanyola".