​La CUP vol una taxa que gravi les cues a la Sagrada Família i el Camp Nou

Planteja la taxa per les aglomeracions davant de recintes de gran afluència com discoteques| Demana augmentar els impostos a les grans superfícies, a les entitats bancàries i al Port

Josep Garganté presenta les propostes de la CUP sobre les Ordenances Fiscals del 2017
Josep Garganté presenta les propostes de la CUP sobre les Ordenances Fiscals del 2017 | ACN
Redacció
06 d'octubre del 2016
Actualitzat el 11 d'octubre a la 13:48h
La CUP de Barcelona ha presentat aquest dijous un total de 18 propostes de cara a les Ordenances Fiscals del 2017 que ha d'aprovar l'Ajuntament abans d'acabar l'any. Sota el lema "Que paguin ells", els anticapitalistes plantegen diferents mesures, la creació d'una taxa per l'ocupació de voreres i espai públic en general quan es formen cues d'accés a recintes de gran afluència de públic. Això afectaria espais com la Sagrada Família, La Pedrera, el Camp Nou o discoteques, ha informat l'ACN. La filosofia general del paquet de propostes de la CUP és que es pagui més per l'activitat turística i per tenir cotxe de luxe, i les empreses i els grans propietaris.

Els "cupaires" han presentat en roda de premsa un seguit de propostes en matèria fiscal que tenen com a objectiu que "qui més té pagui més i qui menys té pagui menys". De fet, el regidor Josep Garganté ha recordat que, segons el Centre d'Estudis d'Opinió, el 76,8% dels catalans està d'acord amb apujar els impostos a qui més té. "Que paguin ells, ja és hora que paguin", ha opinat. Reclamen augmentar l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) fins al màxim previst a les entitats financeres i a Empreses de Treball Temporal, així com incrementar fins a l'1,1% el tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a les grans superfícies comercials. També volen augmentar l'IBI al Port.

La CUP reclama augmentar l'IBI del port comercial fins al tipus impositiu màxim de l'1,3% sobre el valor cadastral. Actualment està situat en el 0,682% i no es modifica des del 2012. Aquest increment afectaria fonamentalment l'explotació econòmica del port, i en particular el comerç de mercaderies i el transport de viatgers i creueristes. També volen situar el tipus de l'IBI que s'aplica a la regasificadora d'Enagás en un 0,927% sobre el valor cadastral dels terrenys. Actualment és d'un 0,618. Amb aquestes dues mesures, la CUP calcula que es podrien recaptar entre 4 i 6 milions d'euros més.

En matèria turística, la CUP vol gravar les cues d'accés a recintes de gran afluència de públic, però també l'ús dels espais reservats per a l'aparcament d'autocars i per a visites turístiques guiades. Garganté ha insistit en la necessitat que el 100% de la recaptació de la taxa turística vagi als ajuntaments, com demana el govern municipal de BComú i el PSC però rebutja la Generalitat, i la formació anticapitalista demana que s'inclogui un recàrrec municipal.

La formació anticapitalista també aposten per revisar la tarifació de l'àrea verda i blava per fomentar l'ús del transport públic i prioritzar l'estacionament dels veïns, mesures amb les quals el govern també s'hi podria sentir còmode, així com per augmentar la pressió fiscal als vehicles d'alta cilindrada i de luxe. D'altra banda, proposen establir una escala progressiva del tipus impositiu dels béns immobles urbans (actualment del 0,75%) en funció del valor cadastral, amb un tipus que podria arribar fins a l'1,1%.

Procés participatiu sobre els pressupostos

La CUP impulsarà un procés participatiu per debatre quin ha de ser el destí del 5% del pressupost, que suposa 118,5 milions d'euros. Roser Vime, membre del secretariat municipal, ha criticat que BComú també portés aquesta proposta en el seu programa electoral i s'abstingués quan els cupaires van plantejar-la en comissió. Es recolliran les propostes fins a finals d'octubre a través d'una pàgina web i d'assemblees obertes a tots els districtes, per després escollir durant el novembre les que es plantejaran com a condicions al govern municipal.

La líder "cupaire" al consistori, María José Lecha, ha explicat que han demanat al govern municipal quin és l'estat d'execució d'aquelles mesures que van acordar per tal de donar suport a l'ampliació de crèdit. Sobre la possibilitat que l'alcaldessa, Ada Colau, se sotmeti a una qüestió de confiança vinculada a l'aprovació dels pressupostos, Lecha ha opinat que es poden aprovar uns comptes amb la CUP i ERC si hi ha voluntat real de fer-ho, igual que es va fer amb la modificació.
 

Les 18 propostes de la CUP per negociar les Ordenances Fiscals del 2017 amb el govern Colau

Arxivat a