García Albiol acusa Puigdemont d'haver deixat sol Rajoy ajudant els catalans

El dirigent del PP català assegura que hi ha cues als hospitals i no cap a les delegacions a l'exterior

Xavier García Albiol durant el debat de política general
Xavier García Albiol durant el debat de política general | Adrià Costa
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:51h
Xavier García Albiol, pel grup del PP, s’ha encaminat cap al faristol mentre acabaven d’arribar els diputats tot just després de dinar. Ha resumit la legislatura assegurant que s’ha aprovat una qüestió de confiança i cap pressupost. Després d’esmentar els 3.800 milions d’euros en infraestructures als quals s’ha referit el president en el seu discurs (“en què se’ls han gastat?”), ha tornat a qualificar de “farsa” el procés. “Han ajudat el govern espanyol sol ajudant els catalans”, ha afirmat García Albiol per intentar deixar en evidència les mancances del projecte sobiranista. Si no fos per l’executiu de Rajoy, la Generalitat no podria ni pagar els salaris, ha afirmat.

Segons el líder del PP català, el somni ideal dels dirigents independentistes seria que cada dia fos una Diada. Però ja se sap, ha dit, que els catalans no poden viure d’una estelada. García Albiol ha demanat a Puigdemont que li digui una única mesura del seu govern que hagi millorat les condicions de vida dels catalans. Ha exposat que hi ha 24.000 avis que encara esperen una plaça per a una residència i que molts milers de ciutadans resten en llistes d’espera a la sanitat mentre es gasten molts diners en ambaixades. En canvi, “a la delegació a Lisboa no hi ha cap cua perquè ningú la fa servir”. 

El dirigent popular català ha preguntat al president de la Generalitat “a més d’independentista, què és?”. Hi ha un altre camí, ha dit, “una altra Generalitat és possible” que substitueixi l’agenda de conflicte per una agenda que resolgui els problemes i s’ocupi dels problemes de la gent.  Catalanitat oberta, educació en llibertat, sanitat ràpida i seguretat aspectes prioritaris pel PP. “No volem barreres, volem llibertat”, ha afirmat, no aquest país que vol viure tancat entre els Pirineus i l’Ebre, segons la visió de García Albiol. “Espanya no és una ocurrència”, ha clamat, per afegir que Espanya és una plataforma d’unitat i un projecte comú.  El cap del grup del PP ha demanat a Puigdemont que abandoni una política que, segons ell, és de trinxera i viu en una dicotomia de “ruptura o ruptura”. Ha reclamat al president que sigui valent i opti pel pacte amb Espanya.

García Albiol ha advocat per una rebaixa d’impostos i que la Generalitat deixi de ser una escura-butxaques, tot comparant l’elevada pressió fiscal a Catalunya amb el model més liberal i menys intervencionista de Madrid. També ha insistit en la defensa que fa el PP de l’escola concertada i la llibertat d’elecció dels centres, així com d’un model social contraposat al model intervencionista que, ha afirmat, caracteritza el Govern català des dels anys de la CiU pujolista. 

El coordinador general del PP ha assegurat que a Europa només rutllen les societats governades per governs de centre dreta, mentre que els països on tenen influència partits com la CUP travessen per crisis profundes. Ha intentat furgar en les contradiccions entre Junts pel Sí i la CUP i, per fer-ho, s’ha referit a la suposada visita que cada dilluns, segons ell, l’expresident Mas visita Palau, i s’ha preguntat: “Qui mana a Catalunya?”. Aquesta afirmació ha fet somriure obertament el president Puigdemont

Puigdemont: "De quina legalitat parla, de l'operació Catalunya?"

Puigdemont ha contestat a García Albiol amb contundència. Ha negat en primer lloc que mantingui una reunió amb Artur Mas cada dilluns a la Casa dels Canonges, assegurant que hi manté molt bona relació. “Però que ens reunim cada dilluns? Ignoro quines fonts d’informació té. Si li ha vingut del CNI, me n’alegro perquè vol dir que estan mal informats”.

Ha ridiculitzat l’afirmació que la Generalitat ha deixat sol el govern de Rajoy a l’hora d’ajudar els catalans: “Pobre govern espanyol!. Fa llàstima i tot. Però que es pensen que som nens de P3?”. “No compta com a ajuda deixar-nos els nostres propis diners -ha dit el president-. Em conformaria que complís els seus propis compromisos en el Corredor Mediterrani o el deute”.

Carles Puigdemont ha desautoritzat de ple la proposta de García Albiol de deixar enrere  la via de la “ruptura” per romandre dins de la legalitat i reclamar millores dins de la Constitució. El president ha recordat que en el moment de la reforma de l’Estatut del 2006, el PP va engegar una campanya de signatures en contra:  “Eche una firmita contra los catalanes. Això està demostrat”. Puigdemont ha preguntat de quina legalitat s’està parlant? De la d’Operació Catalunya? Ha afirmat que aquesta legalitat espanyola “no la volem i la volem superar”.