Roma reobre un cas de pederàstia que va afectar sacerdots de Barcelona

L’ONG on van tenir lloc els suposats abusos estava vinculada a la Casa de Santiago, un centre d’espiritualitat molt actiu fins als anys noranta | El Tribunal Eclesiàstic de l’arxidiòcesi escolta el testimoni de víctimes

04 d'octubre del 2016
Actualitzat el 05 d'octubre a les 11:57h
A Santiago Bueno, vicari judicial de l’arquebisbat de Barcelona, se li gira feina. La Santa Seu ha ordenat reobrir un cas d’inicis dels anys noranta que havia estat arxivat i que afecta sacerdots de la diòcesi, acusats de suposats abusos a menors. Els religiosos pertanyien a la Casa de Santiago, un centre d’espiritualitat que s’havia instal·lat a Barcelona. D’aquesta associació va sorgir una ONG laica, Nous Camins, dedicada a l’atenció a menors de famílies desestructurades. Però sembla que els camins triats per alguns dels seus responsables no eren els millors. En diversos centres de l’ONG es van produir abusos a menors que foren denunciats a l’arquebisbat. L’aleshores arquebisbe, el cardenal Narcís Jubany, va obrir una investigació i va assegurar als familiars de les víctimes que els sacerdots implicats serien expulsats de l’Església.

El que va passar no va ser exactament això. El capellà Francesc Andreo va ser enviat a Kènia però va continuar en l’exercici del sacerdoci. Dos diaques implicats suposadament en els abusos, Pere Cané i Albert Salvans, van ser també enviats lluny. Cané als Estats Units, a la diòcesi de Milwaukee. Salvans al bisbat de Westminster, a Londres. Tots dos van aconseguir l’ordenació sacerdotal. El cas va ser arxivat.  

El cas de la Casa de Santiago no ha desaparegut mai de la memòria i les converses a la diòcesi barcelonina. El centre d’espiritualitat va acabar sent dissolt, però l’associació Nous Camins, sense dependència orgànica amb l’Església, va continuar.

El canvi produït al Vaticà davant els escàndols de pederàstia va decidir a algunes víctimes i familiars a intentar reobrir el cas. Segons ha pogut saber NacióDigital, es van adreçar a la Santa Seu per explicar els fets i, com ha passat en altres afers, a Roma els han escoltat.

Aquest dimarts, el Tribunal Eclesiàstic que presideix Santiago Bueno ha escoltat el testimoni d’una noia que suposadament va patir els abusos. El fet suposa la reobertura d’un procés canònic i mostra el compromís de Roma i de l’arquebisbe Juan José Omella de procedir amb energia davant qualsevol sospita d’abusos.