Efecte 9-N per impulsar el PDC

Mas torna a capitalitzar la jornada de participació camí del referèndum anunciat per Puigdemont | Contraposa el "coratge" de l'antiga Convergència als "tuits enginyosos", en referència a Gabriel Rufián, d'ERC

Mas, aclamat a l'arribada al Palau de la Generalitat després de declarar al TSJC
Mas, aclamat a l'arribada al Palau de la Generalitat després de declarar al TSJC | Adrià Costa
03 d'octubre del 2016
Actualitzat el 04 d'octubre a les 11:02h
Cap al final de la roda de premsa en què Artur Mas ha valorat la petició de la Fiscalia d'inhabilitar-lo durant nou anys i mig per la seva implicació en la jornada de participació del 9-N, l'expresident de la Generalitat ha volgut adreçar dos missatges. El primer, dirigit als sobiranistes catalans, ha contraposat el "coratge" de l'antiga Convergència als "tuits enginyosos", en clara referència -implícita- a la hiperactivitat tuitaire de Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid. El segon, vehiculat a "tots els demòcrates", s'ha basat en reclamar que es lluiti per un sistema polític "de qualitat". Ja havien acabat les preguntes dels periodistes i Mas ha volgut vincular els dos missatges al moment fundacional del Partit Demòcrata Català (PDC), acabat de registrar a Interior com a Partit Demòcrata Europeu Català (PDEcat).

Per què l'expresident fa servir discursos com aquest en la fase resolutiva del procés sobiranista? En clau interna, la capitalització del 9-N forma part de la tònica general en les intervencions dels dirigents nacionalistes. Francesc Homs, cap de files a Madrid, no deixava de repetir cap dia de campanya electoral que el seu, i no pas ERC, ICV-EUiA o la CUP, que també s'hi van implicar en més o menys grau, era l'únic partit amb encausats per la jornada de participació. El 9-N és el dia més rellevant de la carrera política de Mas, i ara el partit en vol treure rèdit camí del referèndum -aquest cop vinculant- que promourà el president Carles Puigdemont el setembre del 2017.

Diferències i semblances

El propi expresident, tal i com va admetre divendres passat, manté que la consulta de l'any vinent serà "vinculant", a diferència del 9-N. Aquest cop, a banda, ERC s'hi implicarà a fons. Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d'Economia, serà l'encarregat de l'arquitectura legal del referèndum, i li farà costat Raül Romeva, responsable de participació de l'executiu. De les queixes internes pel referèndum de Puigdemont -"de consulta ja en vam fer una", assenyalaven als passadissos del PDEcat- s'ha passat a una defensa sense fissures del full de ruta. De les eleccions constituents que formaven part del full de ruta s'ha anat cap a un missatge clar: "Sempre vam dir que el referèndum era la millor opció". Ni rastre del fort debat intern viscut els últims mesos.

El 9-N no ho va ser, però va tenir un mandat polític rellevant arran de la participació de 2,3 milions de catalans. Mas va buscar capitalitzar primer aquest èxit per buscar una llista unitària que no va seduir Junqueras fins que al cap de vuit mesos -amb negociacions agòniques que van tensar al màxim la corda de la unitat- va cedir el pressió, i ara posa la jornada de participació com a exemple del "coratge" de l'antiga CDC per tirar endavant el procés. Malgrat això, Mas ha admès que "desobeir el Tribunal Constitucional" no era la seva "dèria". El Govern, de fet, va aturar tots els preparatius en rebre la primera notificació del TC, pocs dies després que ell signés el decret de convocatòria.

"Querelles? les que vulguis. Vots, cap"

Les enquestes no somriuen el PDEcat, que de moment no té un candidat clar a les futures eleccions. Puigdemont sosté, tant en públic com en privat, que només es presentarà si la feina queda a mig fer, i l'únic argument que fan servir els dirigents de la formació per omplir el buit existent és que "ja se'l convencerà" perquè faci el pas. Exhibir pedigrí sobiranista en la línia de frases com "som els que més ens l'hem jugat" o bé "és un honor estar processat pels poders espanyols" també cal llegir-ho en clau de pugna sobiranista per l'hegemonia, durant i després del procés.

Res d'això és nou en l'ideari del partit hereu de Convergència, perquè a la sala de màquines s'hi pot escoltar sovint que "ningú pot donar lliçons" sobre la seva implicació en el procés. L'oportunitat brindada per la Fiscalia serveix per apujar el volum de la reivindicació i mirar de revertir uns inicis fundacionals turbulents. Com resumia un dirigent just abans que Mas fes acte de presència a la seu del PDEcat: "Querelles, les que vulguis. Beneficis en forma de vots, cap". El judici del 2017, a banda de suposar una oportunitat per constatar els embats judicials de l'Estat, també serà una reivindicació del paper de les sigles nacionalistes en el 9-N i en el procés independentista.
Arxivat a