INFRAESTRUCTURES

Adif i Renfe van invertir fins al juny menys del 9% del total pressupostat el 2016

Durant el primer semestre, només van arribar 19,73 dels 227,4 milions previstos per tot l'any de les dues empreses públiques de transport ferroviari

Catalunya és el segon territori on l'Estat i el seu sector públic menys han invertit en tots els àmbits, només per sobre del País Basc

El Govern insistirà en la via dels tribunals per obligar Adif i Renfe a complir amb les inversions

| 27/03/2017 a les 23:25h
Especial: També et pot interessar
Arxivat a: Societat, infraestructures, Adif, Renfe, dèficit fiscal, despesa pública, monogràfic infraestructures
Deixalles en una línia de tren | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La falta d'inversió d'Adif i Renfe a Catalunya és ja un problema endèmic i un maldecap per als successius consellers de Territori de la Generalitat. L'actual cap del departament, Josep Rull, fins i tot va anunciar que portaria Adif als tribunals per forçar-la a invertir aquelles quantitats a les quals s'havia compromés el ministeri de Foment. De fet, l'empresa pública ja va avisar que es desvinculava d'aquests acords subscrits pel govern espanyol i, per això, la denúncia de l'executiu català ha de començar a tramitar-se aquest octubre mateix. Sigui com sigui, tot apunta que la xarxa ferroviària catalana seguirà infrafinançada aquest 2016, o almenys així es desprèn de l'informe sobre distribució territorial de la inversió del sector públic estatal relativa al primer semestre de l'any, feta pública recentment pel govern espanyol. Segons aquest document, Adif i Renfe només havien invertit fins el juny el 8,68% d'allò previst en els pressupostos de l'Estat. Queda mig any per acabar de gastar allò aprovat, però sembla difícil a hores d'ara que el nivell de compliment acabi sent massa elevat.

Sigui com sigui, el cert és que el percentatge d'execució pressupostària és més elevat a Adif que a Renfe, tot i que encara lluny dels nivells que serien imaginables en aquestes alçades de l'exercici. L'empresa pública encarregada de les infraestructures ferroviàries ha invertit fins el juny a Catalunya 16,93 milions dels 84,76 milions compromesos per l'Estat, una mica per sota d'una cinquena part. El cert, però, és que la xifra prevista en els comptes del 2016 ja era un 28,4% inferior a la del 2015, cosa que teòricament hauria de facilitar un nivell d'execució més elevada.

Tanmateix, el cert és que el baix nivell de compliment no és un greuge únicament català, ja que Adif ha gastat de mitjana el 20,76% d'allò pressupostat a cada comunitat, només unes dècimes per sobre del percentatge realment invertit a Catalunya. El grau d'execució és inferior a comunitats com Castella-la Manxa (2,45%), el País Valencià (5,36%) o la Comunitat de Madrid (10,67%). En canvi, Adif ja ha gastat més del pressupostat per tot l'any a Navarra, Múrcia o la Rioja.
 
PRESSUPOST D'INVERSIONS D'ADIF DEL 2016 A CADA TERRITORI I NIVELL D'EXECUCIÓ EL PRIMER SEMESTRE

 
En canvi, el grau de compliment de Renfe Operadora, encarregada del transport de passatgers, és encara força inferior. Així, segons els pressupostos de l'Estat, hauria d'invertir 142,64 milions a Catalunya el 2016, però fins el juny només havien arribat 2,8 milions, menys del 2% del total. Com en el cas d'Adif, però, en aquest no hi ha un greuge territorial concret, ja que el percentatge d'execució és de mitjana del 2,36%. A Extremadura o la Rioja no s'hi ha gastat ni un euro dels compromesos, i on el percentatge de compliment és més elevat és a Cantàbria (13,74%) i Astúries (13,54%).
 
PRESSUPOST D'INVERSIONS DE RENFE OPERADORA DEL 2016 A CADA TERRITORI I NIVELL D'EXECUCIÓ EL PRIMER SEMESTRE

 
En general, doncs, entre les dues empreses sorgides el 2005 de l'antiga Renfe i encarregades de la gestió ferroviària de l'Estat, només han invertit el primer semestre 19,73 milions dels 227,4 milions pressupostats per al 2016 a Catalunya, un 8,68% del total. L'única comunitat on ja s'ha gastat més del compromès és la Rioja, mentre que el grau d'execució és elevat a Astúries (43,94%) i, ja a distància, Galícia (31,48%) i País Basc (30,95%). La mitjana se situa en el 10,86%.

Altres empreses públiques del sector del transport tampoc no portaven el juny un ritme d'inversió massa adequat, en relació al pressupost de despesa a Catalunya. Així, Adif-Alta Velocitat, encarregat de gestionar el Tren de Gran Velocitat (TGV), tan sols havia gastat 41,99 milions dels 251,7 milions compromesos (un 16,7%), mentre que dels Ports de l'Estat només havien arribat 19,08 milions dels 169,38 milions que s'esperen per al 2016 (un 11,3%).

Sigui com sigui, allunyant l'enfoc de l'àmbit del transport i ampliant l'objectiu, la comparativa ja permet distingir algunes diferències clares de tracte entre territoris. Així, sumant les inversiones fetes directament per l'administració general de l'Estat, pels seus organismes i agències, pel seu sector públic administratiu, i per les seves empreses i fundacions públiques, durant el primer semestre del 2016, la despesa per càpita que correspon a cada territori és ben dispar.
 
INVERSIÓ PÚBLICA PER CÀPITA A CADA TERRITORI PER PART DE L'ESTAT I EL SEU SECTOR PÚBLIC EL PRIMER SEMESTRE DE 2016

 
De mitjana l'Estat i el seu sector públic ha invertit fins el juny 44,95 euros de mitjana per cada ciutadà. Tot i això, a qui li pertoca menys tros del pastís és a l'habitant del País Basc, que ha rebut 23,47 euros, si bé és cert que, en disposar de concert econòmic, la dependència respecte el govern espanyol i les seves despeses és força inferior. Just després, però, ja hi arriben els Països Catalans, ja que l'executiu estatal i els seus ens han destinat 28,47 euros per cada català, 32,08 euros per ciutadà de les Illes Balears i 35,1 euros per cada valencià. A l'altra extrem de la classificació, els que més inversions han rebut són els habitants de Castella i Lleó (107,02 euros per càpita), Aragó (97,85 euros) i Galícia (80,94 euros). Són xifres que ajuden a explicar un dèficit fiscal que, com la desinversió d'Adif, també ja ha esdevingut ja crònic.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Quina barra !!!!!!
Anònim, 04/10/2016 a les 07:50
Interessant
+57
-3
Això és Espanya i encara hi ha gent que té dubtes en marxar?. No tenen vergonya.
Sempre igual
Anònim, 04/10/2016 a les 08:11
+51
-3
Surt el típic polític de torn anunciant grans inversions i fardant de que és mentida que no s'inverteix en infraestructures a Catalunya, llavors ho anuncien a bombo i plateret els diaris panfletos del règim perque els seus lectors ens vegin com uns egoistes que sempre ens queixem i al final res de res de les inversions. Total cornuts i pagant el beure com sempre. Per cert , imagino que desde Madrit quan calculen el dèficit amb Catalunya deuen sumar com si les inversions s'haguéssin fet per acabar d'arrodonir la humillació.
Les coses es demostren pels fets i no per les paraules
T. Pigrau, 04/10/2016 a les 08:45
+50
-3
JA FA MÉS DE 10 ANYS QUE ESPANYA JA ENS HA TRET DE LA SEVA AGENDA INVERSORA I ENS VOL CIUTADANS DE SEGONA O TERCERA CATEGORIA.

CATALANS HEM DE SER CONSEQÜENTS I ACTUAR EN CONSEQUÈNCIA. RECOLZEM LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA !!!!
Benvinguts a Catalunya
Santa Tresa, 04/10/2016 a les 09:59
+9
-32
Benvinguts a Catalunya.El país de les deixalles,dels abocadors ,dels grafittis i brutícia per tot el territori.
Fotem el camp !
Anònim, 04/10/2016 a les 10:50
+40
-1
Qui diu que és complicat fer uns pressupostos ?. A Espanya en fan cada any, se'ls passen pel forro tant com els sembla i la gent els aplaudeix amb la boca oberta.
Segons els números del propi Ministerio, Catalunya és la segona Comunitat Autònoma en aportacions al Estado però a l'hora de rebre inversions no és segueix el mateix criteri i quedem molt per sota d'autonomies que no aporten gairebé res.
Aixó si, enganyen a tots els que se'ls volen escoltar amb els diners del FLA i aquí si que sembla cert que Catalunya és qui més recursos rep.
L'engany bé de què a Espanya ho plantegen com si fos un regal i res més lluny de la realitat ja que són uns diners que han sortit prèviament de Catalunya via impostos i que s'han de tornar (amb interessos fins l'any 2015).
Resumint, no tinc clar si és que Espanya ja ha desconectat de Catalunya, i d'aquí la manca d'inversions, o ens volen acabar de destruïr per veure'ns arrossegar-nos submisos i sotmesoscdemanant caritat.
Tant si és una cosa com l'altra o les dues a l'hora, la millor sol.lució és no esperar a descobrir-ho i fotre el camp d'aquest país de lladres i corruptes el més aviat possible.
Esclaus, no som altre cosa pels espanyols
Anònim, 04/10/2016 a les 11:39
+40
-2
Per a Espanya no som més que la seva zona recaptatòria per excel·lència, d'allà on trauran els diners amb els que es pagaran els SEUS luxes, la guardiola de les seves migdiades i el seu funcionariat, som els burros als que a més de buidar-nos la cartera ens fuetejaran per que som catalans i parlem en la nostra llengua ... com voleu que ens deixin marxar?
No ens estimen gens, ni mica, però som el seu compte corrent i tenim una terra preciosa que també volen fer-se seva, i el millor de tot, sense invertir-hi ni un euro.
NO DEIXEM CONDEMNAR ELS QUE VAN POSAR LAS URNES QUE VAREM DEMANAR
Ferran2, 04/10/2016 a les 12:22
+30
-2
Si els deixem condemnar no tindrem politics que ens facin cas y ajudin devant dels esclavistes del gobern de Madrid.
Ens hauriem de manifestar durant tres dies seguits.Que diría Europa? Que diría el món?
Encara n´hi ha
Mar Caspanya, 04/10/2016 a les 12:25
+27
-1
Encara n'hi ha que s'els creuen o s'en beneficien parant la mà per les ruinoses linies de TGV per a la majoria, que no porten enlloc. Segur que n'hi ha que s'hi omplen les butxaques com el Florentino que després del Castor i el tunel del Pertús li pagarem entre tots les radials de Madrid. Jo vull accions del Florentino.
Si volem millores... la independència!
Anònim, 04/10/2016 a les 12:31
+32
-1
Si volem uns bons serveis pels catalans, els tindrem de donar des de Catalunya.
I amb els impostos recaptats a Catalunya n'hi ha molt més que suficients per a servir als catalans com es mereixen.

L'estat malbarata des de fa desenes d'anys, milers de milions públics (AVEs, ambaixades i ambaixadors, etc.) l'ha fet, ho fa ara i el continuarà fent. Res canvia a l'estat des del '78.

Si Catalunya i els catalans volem un desenvolupament industrial i la millora dels serveis, com Rodalies i carreteres, si volem això, ja sabem que no el trobarem dins de l'estat espanyol.

Si volem millores, l'única sortida és la independència de Catalunya!!
ES CIUTADANS ENS HEM DE MANIFESTAR, JA!
Anònim, 04/10/2016 a les 12:53
+28
-1
Davant de tot aquest menyspreu cap a Catalunya i cap els catalans, què hem de fer?

Si no inverteixen el que correspon al nostre pes (19,8%) respecte el PIB total de l'estat.
Si es carreguen el sistema sanitari català des del ministeri de l'interior.
Si manipulen els mitjans de comunicació estatals per posar en contra de Catalunya els ciutadans espanyols.
Si el TC i la fiscalia de l'estat utilitzen les lleis i els jutges com titelles, fixant dates i destituint els que no siguin de la seva ideologia.
Si empresonen o inhabiliten els nostres polítics.
.......
Davant tot això, que hem de fer els ciutadans de Catalunya?
Què han de fer l'ANC, Ómnium, AMI, etc.??

Si no ens mobilitzem ens continuaran menyspreant.
El potencial dels catalans no és menyspreable, en disposar de milions de persones.
HEM DE DIR PROU!!
JA N'HI HA PROU!!
Referendum 2017
Anònim, 04/10/2016 a les 22:08
+21
-1
Tot això ja passa de taca d'oli, ens hem de possar les piles d'inmediat, no podem continuar en aquest país que ens roba i maltracta. Tot te un límit i la paciència s'acaba.
Aixecada de camisa
Atilà (Prat de Llobregat), 05/10/2016 a les 19:37
+16
-1
Les infraestructures d'ADIF estan envoltades de brutícia , deixalles i pintades fastigoses.
Els trens de Renfe estan en condicions millorables i els seus operadors tant els de línia com els de terra , com els nombrosos segurates els cal tornar a passar per un procés d'admissió i selecció.
Els directius d'Adif haurien de posar-se en la pell i la butxaca dels viatgers que paguen i anar a totes en les reclamacions al Ministeri de Foment , per fixar un interlocutor.
Tot el que no sigui així és desídia i complicitat.
Un estat fallit, mentider i ruïnós
Anònim, 06/10/2016 a les 12:58
+15
-2
Totalment d´acord amb qui diu que hem de defensar els nostres polítics amenaçats pel govern espanyol. NO PODEM `PERMETRE QUE EN TOQUIN NI UN!!
A veure si ens adonem que caldrà plantar cara, a més de fer magnífiques manifestacions l´11S!

Si volem escapar-nos d´aquest estat fallit, caldrà ser decidits i valents. La llibertat es conquereix.
A PUNT!

Normal
Anònim, 04/01/2017 a les 19:43
+1
-12
Qui s'y frotte s'y pique. Para qué va a invertir el Estado en un "país" que dice que ya ha desconectado y se ha ido....Pardillos. Id tomando nota, que esto solo es un anticipo de lo que se os viene encima, del llanto y crujir de dientes que os espera en las tinieblas exteriores tanto si os independizáis como si no. Amén.
Per a Normal, 19:43
Anònim, 28/03/2017 a les 08:45
+6
-1
Mentider. Quan jo estudiava (als anys 90) això ja passava i no hi havia independentisme encara. Catalunya és només el caixer automàtic d'Espanya, recaptar el màxim i invertir zero, sempre ha estat així i sempre ho serà. Sense parlar de que és el territori amb la pressió fiscal més alta i on hi ha en percentatge més inspeccions d'hisenda. Som una colònia a tots els efectes. Però les colònies tard o d'hora sempre se'n van, i ara ha arribat la nostra hora. Per cert, aneu pensant de què viureu quan nosaltres siguem fora. Podeu parlar amb els del Marroc a veure com ho fan ells perquè més o menys així quedareu.
Menos comedia
Anònim, 28/03/2017 a les 10:56
+1
-0
Todo esto tiene un nombre que todos sabemos......
Dicho esto,también sabemos que sobre estas obras existen unos sobres que tienen prioridad sobre ellas. El Sr. Bárcenas y otros muchos lo han detallado con toda claridad . Pero la justicia es muy lenta para unos asuntos y muy rápida para otros....que extraño,verdad????.
Yo les diria que nos concedan legalmente la INDEPENDENCIA, y así no estarán a merced de sus mentiras y de la maldita hemeroteca.
las inversiones se quedan en España
Anònim, 28/03/2017 a les 11:05
+1
-0
En su Madrid bonito con lineas de tren modernas, con estaciones de metro a punta pala con sus jardines, con sus autopistas gratuitas sus M30, M40 etc. sus calles bien esfaltaditas etc.
Aqui es donde invierten pero para los demas miseria y compañia.
Mientras pueblos de Andalucia se inundan cada año cuando caen cuatro gotas o los ciudadanos catalanes tienen que caminar por las vias porque su tren se canso y no tira o los que esperan en estaciones esperanado a que llege el conductor del tren porque no se habia puesto a nadie y muchisimo mas y mas.
Mientras inaguran en Madrid 91 estaciones de metro en un solo año y en Catalunya en el mismo año cero patatero esta claro de donde se mete el dinero.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
Entrades anteriors »
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern