Sitges, amb el terror com a reflexió

La 49a edició del certamen mostra una programació extensa on brillen noms com Terrence Malick i Werner Herzog | El conseller Santi Vila mostra el "compromís total" del Govern amb el festival, amb una participació rècord de 700.000 euros

Imatge de la roda de premsa de presentació del Sitges 2016
Imatge de la roda de premsa de presentació del Sitges 2016 | Esteve Plantada
03 d'octubre del 2016
Actualitzat el 10 d'octubre a les 9:24h
A punt de la cinquantena –que se celebrarà en l'edició 2017, la propera–, el Festival de cinema de Sitges torna a la primera línia de l'actualitat cinèfila amb allò que més i millors sap fer: encomanar passió, propagar la ventura d'un setè art entès com a pur entreteniment, reivindicar el fet social d'anar al cine i, no menys important, entendre les obres projectades com a vehicle per reflexionar, més enllà de divertir-se. Tal com ja es va poder veure al darrer festival de Sant Sebastià, on la violència va tenir un pes fonamental, Sitges també obre la porta a les reflexions proposades, tal com explica Ángel Sala, director: "el cinema de terror també fa reflexionar, no només ens provoca emocions o reaccions immediates".
 
El director del certamen ha volgut reafirmar aquesta màxima en la seva intervenció a la roda de premsa celebrada aquest dilluns a la Filmoteca, distesa i apassionada, on ha desgranat les línies mestres d'un festival que no té cap comparació, "ni a Catalunya, ni probablement arreu del món". La 49a edició del certamen mostra, com no podria ser de cap altra manera, una graella de programació "gran", en paraules del director, "amb noms de pes com Terrence Malick i Werner Herzog, però també troballes, especialment pel que fa a noves directores".
 
En aquest sentit, la programació de Sitges 2016 acull noms del fantàstic més destacat a nivell internacional, representat no només per les últimes produccions nord-americanes, sinó també per les estimulants propostes de països que s’estan consolidant com a veritables potències del cinema de gènere. A més d’una àmplia oferta de títols, el caràcter multidisciplinar del festival es completa amb un important ventall de seccions i espais que reuneixen una acurada selecció de documentals, aclamades sèries de televisió i l’avantguarda de la tecnologia més moderna de realitat virtual.
 
Un Sitges 2016 d'esperit "trekkie" i ànima catalana
 
L'esperit "trekkie" sobrevola tot el festival, de dalt a baix. Sala ha explicat que s'ha volgut concentrar tots els actes relacionats amb aquest leit motiv a partir del 12 d'octubre. Hi haurà exposicions permanents o una "Star Trek parade", amb tots els "trekkies" fent desfilada pels carrers del municipi. Empeltats per l'imaginari de cinquanta anys de Star Trek, el certamen agafa velocitat d'hiperespai, també en el camí d'apostar, a totes, pel cinema amb denominació d'origen català. Per sort, el cinema actual té molt talent català repartit dins i fora de les nostres fronteres. "El cinema també posa de relleu –diu Sala– la gran vibració catalana per la cultura pop".
 
Enguany, una producció catalana, Inside (Miguel Ángel Vivas), inaugura el festival, en estrena mundial. A banda d'aquest film, el certamen també acull d'El ataúd de cristal (Haritz Zubillaga); l'estrena mundial de Mine (Fabio Guaglione, Fabio Resinaro), protagonitzada per Armie Hammer; o part del talent català més internacional, com J.A. Bayona, però també Carles Torrens (que estrena Pet), o Juan Carlos Medina, que tancarà el festival amb The Limehouse Golem.
 

Max Von Sydow i Christopher Walken, puntes de llança de grans presències
 
Les presències a l'edició 2016 del festival constitueixen "un espectacular mosaic format per firmes de renom amb una llarga trajectòria en el gènere", així com també per nous talents emergents. En el primer cas, trobem personalitats imperdibles del gènere al llarg de les darreres dècades, com Christopher Walken i Max Von Sydow. També noms de rellevància indiscutible com Paul Schrader, Rob Zombie, Walter Koenig, Nicolas Winding Refn, Miguel Ángel Vivas, Takashi Miike, Bruce Campbell, Dolph Lundgren, Barbara Crampton, Terele Pávez, Mateo Gil, Nacho Vigalondo, Dante Lam o Rodrigo Sorogoyen, entre molts d’altres.
 
La inauguració vindrà amb la signatura d'un dels grans actors del gènere de la darrera meitat de segle, escrit amb lletres d'or a la història del cinema: Max Von Sydow. "Sempre hi és", explica Sala. "Tinc la impressió que existeix des de sempre, que és tant a Joc de Trons, com a Elséptimo sello, com a Star Wars". L'últim dia el torn serà per Christopher Walken, "actor icònic i que viatja poc", com ha volgut subratllar Ángel Sala.
 
Una participació de 700.000 euros del Govern de Catalunya
 
Al seu torn, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha constatat la bona sintonia entre govern i festival, deixant clar que aposta per la bona salut del certamen i per la viabilitat futura com a referent català. "És un festival que compta amb una gran fidelització del públic, tota una referència del sector". En aquest sentit, ha mostrat un "compromís total amb el certamen", tal com demostra l'aportació econòmica més gran que hagi fet mai el Govern català.
 
El pressupost global ha augmentat en més d'un 13%, amb una participació de 700.000 euros del Govern de Catalunya (un 16% més que l'any passat) i 328.000 euros del Govern municipal. A aquestes xifres cal afegir-hi que, enguany, un 70% de les pel·lícules tindran subtítols en català, una xifra rècord. "Aquest festival té un impacte directe en la marca Sitges i la marca Catalunya, tal com ho demostren les més de 25.000 noticies sobre el festival", concloïa Vila, "i això el fa central en les nostres polítiques".
 

Una programació de més de 170 pel·lícules
 

Més de 170 pel·lícules integren les seccions d’aquest any del Festival, entre les quals hi ha els noms més consolidats del cinema de gènere i "les propostes més actuals i trencadores". És el cas d’Adam Wingard, Rob Zombie, Paul Schrader, Takashi Miike, Kiyoshi Kurosawa, Ti West, Bill Plympton, Isaki Lacuesta, Jonás Cuarón, Na Hong-jing, Julia Ducournau, Keishi Otomo, Mateo Gil, Mike Flanagan o Anurag Kashyap.
 
Entre els actors que es podran veure a la gran pantalla hi ha Gael García Bernal, Nicolas Cage, Glenn Close, Kate Bosworth, Keanu Reeves, Malcolm McDowell, Anne Hathaway, Jeff Bridges, Chris Pine, Antonio de la Torre, Maria Valverde, Feng Xiaogang, Choi Min-sik, Doona Bae, i Kristen Stewart, entre molts d’altres. L’oferta cinematogràfica es complementa, com és habitual, amb un ampli ventall d’activitats culturals (exposicions, masterclass, presentacions, debats…), que es desenvoluparan en diferents punts repartits per tot el municipi.
 
La realitat virtual, també al Festival de Sitges

En aquesta 49a edició, el festival de Sitges incorpora una proposta experimental a mig camí del cinema fantàstic i de la realitat virtual: la nova secció Samsung Sitges Cocoon. La firma de productes electrònics d’alta tecnologia i el certamen han unit les seves forces per oferir als espectadors una sala on es podrà gaudir de i terrorífiques experiències immersives. Cada usuari disposarà d’una butaca "on submergir-se de ple en l’acció, decidint on vol dirigir la seva mirada en qualsevol moment del relat".
 
A través de 8 curtmetratges programats, el públic podrà endinsar-se en un manicomi macabre, una casa encantada, una gàbia plena de zombis i, fins i tot, viatjar per l’espai. La sala Samsung Sitges Cocoon, d’accés lliure i gratuït, oferirà una variada programació de cinema de tall fantàstic que ja ha captivat públics de diferents parts del món i estarà ubicada a l’exterior de l’Auditori Meliá Sitges.
 

Els instants previs a la roda de premsa de presentació del Sitges 2016 Foto: Esteve Plantada