Homs s'imposa a Barcelona i Reñé manarà a Lleida: així queda el nou mapa territorial del PDC

La regidora a l'ajuntament de la capital catalana venç amb un 57% dels vots i vol triar candidat a l'alcaldia l'any 2017 | Teresa Pitarch, propera a Gordó, denuncia "maniobres" que han "alterat" els resultats | El president de la Diputació lleidatana s'imposa a la diputada Violant Cervera | El 61% dels 11.083 associats participa en la jornada de votacions

Mercè Homs, en el moment de registrar la seva candidatura
Mercè Homs, en el moment de registrar la seva candidatura | ACN
01 d'octubre del 2016
Actualitzat el 02 d'octubre a les 8:51h
El Partit Demòcrata Català (PDC) ja ha triat les direccions territorials. Els punts d'atenció més destacats eren Barcelona i Lleida, on hi havia una disputa oberta més evident entre les candidatures. Finalment han estat Mercè Homs, regidora a la capital catalana i líder de Sumem Barcelona, i Joan Reñé, president de la diputació lleidatana, els qui han obtingut la victòria. Homs s'ha imposat davant Teresa Pitarch, propera a Germà Gordó, i Reñé ha vençut la llista que encapçalava Violant Cervera, diputada de Junts pel Sí al Parlament i exalt càrrec de la Generalitat. Han votat 6.048 persones a tot el país, un 61,47% dels 11.083 associats de la formació. Un 40% ho ha fet electrònicament.

En vot total, Homs ha obtingut el 57% dels sufragis, mentre que Pitarch, presidenta de l'Institut Català de les Dones, ha aconseguit un 28,5% dels suports. Glòria Freixa, de Generació Llibertat i que feia tàndem amb Quim Clavaguera, s'ha quedat amb un 13,95%. La regidora a Ciutat Vella, germana de Francesc Homs, s'ha imposat a Ciutat Vella, a la dreta de l'Eixample, a Gràcia, a Les Corts, a Sarrià-Sant Gervasi, a Horta i a Sant Martí. Pitarch, en canvi, ha vençut a l'esquerra de l'Eixample-Sant Antoni, a Sants, a Nou Barris i a Sant Andreu. 631 persones s'han acostat a les urnes disposades a les agrupacions de districte, i el nombre s'eleva a 1.053 si se suma el vot telemàtic.

La "Barcelona Revolution" davant Colau

Homs ha comparegut acompanyada per tots els membres de la seva candidatura, entre els quals el seu número dos, Genís Boadella, destacat membre de Llibergència, el corrent liberal del PDC. La regidora a l'ajuntament, que ja ha anunciat que no formarà part del proper grup municipal en les eleccions del 2019. "Estem orgullosíssims dels dotze futurs integrants de la direcció", ha apuntat Homs, que ha revelat que tenen un xat de Whatsapp anomenat "Barcelona Revolution". "Era secret fins ara", ha dit amb bon humor.

"Ha guanyat la democràcia, la il·lusió i els projectes", ha resumit la regidora, que compta amb la diputada Anna Figueras el seu equip. Homs ha apuntat que tenen la porta oberta "de bat a bat" a tots els associats barcelonins del PDC, incloses les altres dues candidatures, per "construir junts el partit" a la capital catalana. La nova executiva es posarà a treballar dilluns "al costat de la direcció nacional".

Homs també s'ha posat a disposició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del seu Govern i del Parlament per tirar endavant el procés sobiranista. En clau barcelonina, ha situat com a prioritat vèncer l'alcaldessa Ada Colau en les eleccions municipals del 2019. Al llarg de l'any vinent s'ha de triar candidat o candidata per ser cap de cartell al consistori.

Els derrotats denuncien "maniobres" i manca de neutralitat

Pitarch també ha volgut comparèixer davant dels mitjans després de la derrota. "Estem contents de la campanya que hem fet", ha ressaltat la presidenta de l'Institut Català de les Dones en la seva intervenció, en la qual també ha felicitat als nous presidents de districte. "Mantenim la necessitat de crear incompatibilitats, si no es posa en risc el futur del partit", ha carregat Pitarch.

"Hi ha hagut maniobres pròpies de la vella política per part d'alguna candidatura. S'ha trencat el pacte de neutralitat, i estem a l'espera d'alguna resposta contundent. Ens reservem les accions oportunes", ha apuntat la dirigent nacionalista, que ha dit sense embuts que tot plegat ha "alterat" els resultats.
 
Es refereixen al tuit de Xavier Trias, exalcalde i cap de files del grup municipal, en què feia costat a Mercè Homs quan ja havia acabat la campanya. També es queixen del fet que no hagin tingut accés al recompte del vot electrònic. "Ja us anunciarem les mesures pertinents", ha destacat Pitarch.

Glòria Freixa, de Generació Llibertat i que ha quedat en tercera posició, ha destacat que han aconseguit "una brisa d'aire fresc". Ha felicitat la candidatura guanyadora i ha indicat que no hi ha "discussió" quan en una votació hi ha una llista -la de Mercè Homs- que supera el 50% dels vots. Freixa, sobre el tuit de Trias, ha apuntat que hagués preferit que es quedés "al marge". "No entenem que hagi canviat el resultat", ha aclarit.

Reñé s'imposa a Lleida

La candidatura de Joan Reñé, que inclou alcaldes de pes com Marc Solsona –Mollerussa– i Ramon Royes –Cervera–, ha guanyat davant d'una llista que incloïa l'altre sector del PDC a Lleida, proper al delegat del Govern a la demarcació, Ramon Farré. Al president de la diputació de Lleida se l'identifica amb Germà Gordó, exconseller de Justícia i veu amb poder dins del partit, a qui va ajudar quan va intentar fer el pols per liderar l'antiga Convergència just després del congrés fundacional.
 

En vot presencial, Reñé s'ha imposat per 382 vots a 353, i la seva victòria s'ha basat en la diferència (100 a 9) aconseguida al Pla d'Urgell. A la comarca del Segrià, en canvi, s'ha imposat Cervera, que també ho ha fet a la Segarra, a la Noguera, a les Garrigues i al Solsonès. En total, el president de la diputació ha obtingut el 56,22% dels vots, davant del 43,78% dels seus rivals.

Debuts al territori

Una de les principals novetats en el mapa de vegueries del PDC és la figura de David Font, alcalde de Gironella, que assumeix el poder a les comarques centrals. També és nova Mònica Sales, nova presidenta a les Terres de l'Ebre, així com també debuta Mayte Rivero, ara al capdavant de l'Alt Pirineu. A Girona s'hi manté Pere Vila, alcalde de la Diputació, i a Tarragona també aguanta Josep Maria Cruset, alcalde de Riudoms.

A la regió metropolitana, el tàndem format per Xavier Badia, exresponsable de mobilització de Convergència, i Jordi Monrós, regidor a L'Hospitalet, agafarà les regnes a partir d'avui. El seu gran repte és aturar l'hemorràgia que viu el PDC a la zona més habitada del país, on en les últimes eleccions espanyoles s'ha situat fins i tot per darrere del PP. Set dels nou presidents de vegueria són debutants.

Cap a les municipals del 2019

Pascal ha volgut agrair la feina a tots els militants que han participat en les primàries. "Hem demostrat que som capaços de construir un gran partit", ha indicat la coordinadora general. Els 61 punts de votació "no han registrat cap tipus d'incidència" al llarg de tota la jornada. "Hem de treballar des de la unitat, especialment allà on hi havia més d'una candidatura", ha destacat la coordinadora general.
 

Nova defensora de l'associat

Iolanda Aguilar, amb un 59% dels vots, s'ha imposat a Iolanda Garcia en la pugna per ser defensora de l'associat. Aguilar ha expressat la seva satisfacció per com s'ha afrontat la campanya, que era la segona volta dels comicis que es van fer a finals de juliol. "Volem dotar aquesta figura de veritable contingut. Hem de conscienciar i tenir uns associats compromesos i conscients dels seus drets i deures. Els hem de convertir en activistes polítics", ha ressaltat Aguilar en declaracions als periodistes.

"Vetllaré perquè sigui un partit íntegre", ha apuntat la nova defensora de l'associat, que s'ha posat a disposició de la direcció executiva per "dotar de contingut" el càrrec, que està establert a la llei de partits.