Mas reclama que el referèndum tingui «garanties» i un resultat vinculant

L'expresident de la Generalitat assegura que caldrà assumir les "conseqüències" de la votació | Assegura que la proposta de consulta vinculant està "consensuada" amb tots els sectors del PDC

30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:33h
L'expresident Artur Mas s'ha acostat aquest vespre a la seu del Partit Demòcrata Català (PDC) al barri barceloní de Sarrià-Sant Gervasi per votar en les eleccions territorials que han arrencat aquest divendres arreu de Catalunya per triar els càrrecs que comandaran la nova etapa de la formació a les vegueries i comarques del país. Mas ha aprofitat per referir-se a l'actualització del full de ruta que ha anunciat aquesta setmana el seu successor, Carles Puigdemont, basada en un referèndum sobre la independència sota la legalitat catalana en cas que sigui impossible –com sembla– pactar-lo amb l'Estat. "Ha de tenir garanties i ser vinculant", ha apuntat Mas.

En un primer moment, l'expresident de la Generalitat no era un defensor de la via del referèndum sota la legalitat estrictament catalana, a la qual li veia moltes similituds amb la jornada de participació del 9-N. Quines diferències hi ha, segons Mas? En primer lloc, la pregunta, que serà binària. "El 2014, per ampliar el consens, es va fer en forma d'arbre", ha recordat Mas en declaracions als periodistes. "Caldrà assumir les conseqüències del resultat", ha afegit posteriorment, en la mesura que serà un procediment vinculant.

Proposta "consensuada"

El president del PDC ha volgut treure ferro a les diferències existents dins del partit a l'entorn del full de ruta, i ha assegurat que totes les novetats han estat "consensuades". "La proposta està avalada pels partits, parlada amb mi i forma part de l'esquema del Govern", ha insistit Mas, que ha demanat "jugar-se-la a fons". En aquest sentit, ha demanat a la CUP que aprovi els pressupostos per no "perdre més temps". "Han fallat de manera greu, però ara ha fet un vot de confiança", ha destacat.

Mas també s'ha referit a les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha tancat ràpidament la porta a un referèndum pactat. "Perd una nova ocasió per parlar i dialogar. Sabem que és pràcticament impossible fer això de forma acordada", ha determinat l'expresident de la Generalitat.