El Govern explica el vot electrònic a les comunitats catalanes d'Europa

Meritxell Borràs, consellera de Governació, informarà en una trobada de la diàspora catalana a Londres els detalls de la iniciativa | L'executiu tenia previst que el sistema estigués preparat per les eleccions constituents

30 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:10h

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, en una compareixença a la sala de premsa del Palau de la Generalitat Foto: ACN


La consellera de Governació, Meritxell Borràs, explicarà aquest cap de setmana a Londres els avenços del Govern en el vot electrònic destinat als catalans que viuen a l'estranger. En concret, Borràs presidirà demà dissabte una sessió informativa en el marc de la vuitena trobada de les comunitats catalanes a Europa que se celebra a la capital britànica. Durant els primers mesos de legislatura, l'executiu ha posat les bases per tal que no es repeteixin les situacions del 27-S, en què milers de ciutadans van patir les traves de l'Estat.

En la cita també hi participarà el secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Jordi Solé, i un dels responsables de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), Antoni Montserrat, que oferirà una ponència sobre el registre de vot per a ciutadans de Catalunya que viuen a l'estranger. El Govern preveu que, en un termini de deu mesos, el sistema de vot electrònic ja estigui operatiu. Els primer tràmit ja es va aprovar internament el passat 26 de juliol.

Camí del referèndum

La intenció del departament que lidera Borràs era que la iniciativa estigués completament en marxa per a les eleccions constituents. L'avantprojecte de llei destaca que el vot electrònic seria només per als catalans que viuen a l'estranger, inscrits en el registre CERA, i conviuria amb el sistema de vot per correu. Es podria aplicar en eleccions al Parlament, al Consell General d'Aran i en altres processos electorals i consultes populars on tingui competència la Generalitat.

Un dels reptes que encara el Govern, especialment després de l'anunci d'aquesta setmana al Parlament, és l'organització del referèndum sobre la independència previst per a finals de setembre del 2017. De l'arquitectura legal no se n'encarregarà Borràs, sinó el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.