L'ambaixada espanyola a Varsòvia intenta boicotejar un acte sobre economia catalana

La directora general d’Anàlisi Econòmica de la vicepresidència de la Generalitat intervé en un seminari organitzada per dues entitats de prestigi | Properament s’obrirà una "ambaixada" catalana a Polònia

30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 7:38h
L’ambaixada espanyola a Varsòvia ha fet tots els possibles per torpedinar un seminari sobre l’economia catalana que s’ha celebrat aquest dijous a la capital polonesa. L’acte portava per títol “L’economia catalana: crisi, recuperació i reptes polítics”. La invitació a la directora general d’Anàlisi Econòmica de la vicepresidència de la Generalitat, Natàlia Mas, col·laboradora del vicepresident Oriol Junqueras, va encendre les alarmes de la legació espanyola a Polònia.

Segons ha pogut saber NacióDigital, s’han fet moltes pressions sobre els organitzadors, acusant-los d’haver-se decantat políticament davant del procés sobiranista. També es va intentar des de l’ambaixada que es modifiqués el títol del seminari, sense èxit.   

Junt amb Natàlia Mas, també ha intervingut en l’acte el professor Xavier Cuadras (UPF). El seminari ha estat organitzat per un think-tank polonès-nord-americà de prestigi com és el Center for Social and Economic Research (CASE), amb el suport de l'entitat financera mBank. que és el quart banc de Polònia. Precisament l’acte s’ha celebrat en la seu d’aquesta a la capital polonesa. També hi ha col·laborat la delegació de la Generalitat a Viena.  

Natàlia Mas ha explicat a NacióDigital que "hem exposat l'evolució recent de l'economia catalana, subratllant la fortalesa del sector exterior i la indústria, i també les mancances del model de finançament, però sempre insistint en la voluntat de solidaritat de Catalunya". Entre els participants, un tema d’interès ha estat precisament la situació política a Catalunya i el bloqueig de tot tipus de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. "Se'ns han plantejat els riscos del procés -explica la directora general- i hem deixat molt clar que Catalunya és un país compromès amb el projecte europeu, que vol romandre en el mercat comú i la zona euro, i que és un soci fiable". 
 
La delegació a Varsòvia, imminent

A inicis de setembre, el Govern va aprovar la creació de quatre delegacions més de la Generalitat a l’exterior, entre elles la de Polònia i els països bàltics, amb seu a Varsòvia. És una zona clau. Polònia és el sisè país més poblat de la UE, amb un potencial econòmic considerable, amb unes exportacions catalanes per valor de 1.300 milions d’euros i 1.600 milions en importacions. Culturalment, l’àrea disposa de sis lectorats de català, cinc a Polònia i un a Lituània, així com una comunitat catalana a Polònia.