Sánchez manté el seu pla i fixa el congrés del PSOE pel novembre

La direcció sense crítics avala fil per randa el calendari proposat pel primer secretari i descarta que una gestora piloti el partit

29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:42h
Per molt que 17 membres de l'executiva hagin dimitit i que els crítics hagin convertit la cúpula de Ferraz en una olla a pressió, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, no es dóna per vençut i manté inamovible el seu pla de convocar unes primàries el 23 d'octubre perquè la militància triï secretari general i un congrés el 12 i 13 de novembre. 

Així doncs, els 16 membres de la direcció afins a Sánchez que queden en la direcció han aprovat que dissabte a les nou del matí es reuneixi el comitè federal que ha de donar el tret de sortida al procés congressual. En un inici el conclave, de caràcter ordinari, havia de ser a principis de desembre. Finalment, però, en adquirir un caràcter extraordinari, s'avança a mitjans de novembre.

El calendari, però, si bé ha estat aprovat per unanimitat, estarà sotmès al consens del comitè federal. Sí bé el líder del PSOE manté el pols, tampoc els crítics es donen per vençuts. Han plantat aquest dijous cara i ho seguiran fent dissabte per aconseguir tombar el secretari general.

El comunicat de la direcció

En el comunicat emès per la cúpula de Ferraz, es subratlla que el partit està complint "estrictament amb els estatuts i normes" fixades pel reglament intern. També, especialment després de tot l'enrenou que durant tot el dia s'ha generat a les portes de la seu, la direcció socialista demana "serenitat i calma" a tot el partit en un moment "inèdit" de la vida interna del PSOE. Com ja va fer aquest dimecres el secretari d'Organització, César Luena, els membres de la direcció fan referència a l'article 68 de la normativa del partit i asseguren que no es preveu "en cap cas la dissolució de la comissió executiva federal" i que aquest és l'únic òrgan amb competència per fer-ho.

Així doncs, els afins a Sánchez barren el pas a la creació d'una gestora, com sol·liciten els crítics, i insten a "resoldre democràticament i respectant" les normes una situació que qualifiquen "d'excepcional" en la història del partit.

Els dimissionaris no podran assistir al comitè federal de dissabte

Els membres de l'executiva del PSOE que aquest dimecres van presentar la seva dimissió de l'executiva que encapçala Pedro Sánchez no podran assistir al comitè federal convocat per dissabte. Segons han confirmat a Europa Press fonts socialistes, a l'haver plegat ja no tenen dret a ser-hi. Així doncs, no hi podran anar dirigents com la presidenta del PSOE, Micaela Navarro, o el fins ara número tres del partit, el secretari de Política federal, Antonio Pradas. Sí tindran entrada els dos presidents autonòmics que han presentat la dimissió de la direcció, el valencià Ximo Puig i el manxec Emiliano García-Page, ja que són secretaris generals de les seves federacions i en són membres nats.