Petits Camaleons fa cinc anys amb «més artistes, més escenaris i més públic»

El festival de música per a nens i nenes de 0 a 14 anys se celebra aquest cap de setmana a Sant Cugat | Un total de 46 artistes faran 103 concerts en 9 escenaris diferents, amb novetats com la Carpa del Circ de Catalunya

Els organitzadors de Petits Camaleons
Els organitzadors de Petits Camaleons | Esteve Plantada
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:10h
Sant Cugat és la segona ciutat de l'estat espanyol amb la taxa de natalitat més elevada. La dada és prou concloent com per apostar per una localització que ja és part de l'ADN d'un esdeveniment com Petits Camaleons, "un deliciós festival sonor per a tots els públics", tal com explicàvem l'any passat. El cert és que el certamen és tota una delícia, amb tots els elements i mecanismes a punt, cosa que l'han fet arribar a les cinc edicions amb una salut envejable: entre l'1 i 2 d’octubre, un total de 46 artistes faran 103 concerts en 9 escenaris diferents. 
 
Adreçat a nens i nens de 0 a 14 anys, Petits Camaleons garanteix que l'edició 2016 tindrà "més artistes, més escenaris i, també, més públic". El ritme d'adquisició d'entrades així ho demostra, ja que es porten venudes la mateixa quantitat que en el moment del primer concert de l'any passat. A banda de superar el llistó de 5.106 entrades de la darrera edició, el festival compta amb una altra novetat molt destacable, tal com subratlla Carmela Fortuny –tinent d’alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de Sant Cugat–: les activitats també s'adrecen enguany als col·lectius més vulnerables en situació social i econòmica. 
 
Màxim respecte pel públic més sensible

"Acostar la música més gran als més petits" ha estat la divisa que ha fet bategar el festival des dels inicis, tal i com s'encarrega de recordar Albert Puig, director artístic, que segueix reivindicant allò que fa tan especial el festival: "els nens poden tocar els artistes i aquests ofereixen la música sense cap canvi". L'única especificitat que tenen els concerts dels Petits Camaleons és que els escenaris són més baixos, que els decibels són adequats a la maduresa dels nens i que les actuacions són de trenta minuts. La resta és l'oportunitat de gaudir d'un grup o artista tal com és, sense abaratir-ne la qualitat o demanar que es reinventi per fer-se més audible a un auditori infantil.
 
La posició és de respecte màxim envers "el públic més sensible" que existeix. En aquest sentit, Puig creu que la tasca de certàmens com el que viurà Sant Cugat aquest cap de setmana és vital pel futur del sector: "la creació de nous públics passa per acostumar els nanos a anar de concert", rebla, amb convicció. Aquest 2016, i amb un pressupost que no arriba als 300.000 euros, es podrà gaudir d'artistes com Sopa de Cabra, Macaco, Oques Grasses, Quimi Portet, Gossos, The Penguins, Carles Belda o Ramon Mirabet i de gèneres molt diversos, com ara el "heavy".
 
La Carpa del Circ Catalunya, novetat

Una altra novetat és la incorporació de la Carpa del Circ de Catalunya, un nou espai que passa a ser el segon escenari en importància d'un festival que veu augmentats els passis musicals per a nadons (aquest 2016 n'hi haurà 24). Tot plegat, elements que sumen valor als ja habituals espais comercials, la zona de signatures d'artistes, el chill-out "on els pares acostumen a fer la becaina", l'àrea de restauració o les ja imperdibles rodes de premsa dels músics, oficiades per la pròpia canalla.
 
Els preus oscil·len entre els 15 i els 25 euros en funció de l’elecció de l’itinerari de concerts o abonament. Preus per a totes les butxaques, amb la mirada posada en el nucli familiar. Tot plegat, part de l'èxit del primer gran festival per als més menuts, amb l'objectiu fundacional intacte: "que adults i petits s'ho passin bé". Cinc anys de trajectòria i creixement demostren que la conjunció és totalment possible.
 

Ramon Mirabet, un dels artistes que actuarà al Petits Camaleons Foto: Adrià Costa