García Albiol acusa Puigdemont «de ser de la CUP»

El líder popular defineix el procés català com "un gran circ " i "una farsa" | El president de la Generalitat dóna la raó al dirigent del PP quan diu que ningú convocarà un referèndum i l·legal perquè és farà obeint el Parlament

Xavier García Albiol, al debat de la moció de confiança
Xavier García Albiol, al debat de la moció de confiança | Adrià Costa
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 23:32h
El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, ha trencat el to cordial del debat del matí per entrar amb un discurs molt dur. Ha començat en castellà per reconèixer la capacitat de Puigdemont per generar nous relats i crear nous al·licients com passa en aquelles llargues sèries de televisió. El coordinador del PP català ha acusat el president d’haver abandonat la raó en la política per endinsar-se en la irracionalitat i excitar així una part de la població.  Ha criticat que la qüestió de confiança s’anunciés quatre mesos abans, “cosa que no passa en cap país de la UE”. “És una farsa dels partits independentistes”, ha proclamat. 

S’ha preguntat per què reclama el president la confiança: per fer un referèndum pactat? Un referèndum unilateral? Una declaració unilateral d’independència? “Ni vostès ho saben”, ha respost ell mateix. Per afegir que “vostè és el director d’un gran circ”. 

El dirigent del PP ha emprat bona part de la seva intervenció intentant mostrar les contradiccions insalvables que suposa pel Govern de Puigdemont el seu pacte amb la CUP. “Vostè va venir ahir a pagar una penitència als únics que el recolzen” per assegurar que el president està sol i que els seus únics que li fan costat són “els que utilitzen la benzina i Otegi”. Ha recordat la ideologia de la formació cupaire i, anant més enllà, ha dit que “no és veritat que vostè sigui presoner de la CUP, no ho crec. Vostè és de la CUP”, provocant rialles a l’hemicicle.
 
García Albiol ha volgut destacar l’aïllament internacional del procés català, una cosa molt evident, segons ell. Ha recordat que “l’única autoritat diplomàtica que ha mostrat el suport al procés ha estat el cònsol honorari de Letònia, ha estat l’únic. I ja no és cònsol honorari”.

“Ningú convocarà un referèndum il·legal”

Ha parlat de la divisió que ha generat el procés en la societat catalana,  que necessita un govern que governi bé i, adreçant-se a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha dit que “a Catalunya no hi ha cap problema polític”. García Albiol ha volgut respondre al “o referèndum o referèndum”, amb la frase: ”Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal a Catalunya per separar-la d’Espanya”. En canvi, segons García Albiol, dins de la legalitat es pot parlar de tot, des del finançament a la cultura.

El polític del PP ha reclamat unes noves prioritats en la política catalana i afrontar les urgències de la societat. Ha donat per feta la victòria d’avui de la qüestió de confiança, gràcies a la Catalunya que separa, segons ell. Ha clos la seva intervenció exclamant: “La seva victòria serà la derrota de Catalunya”, la Catalunya que vol unió i no divisions, retraient al president que no governa per a tots els catalans.

El president Puigdemont ha replicat visiblement molest per les darreres afirmacions de García Albiol. Ha dit que ell fa política per a tots els catalans, tot recordant que fa tres anys que el sistema de finançament està esperant la seva actualització, i que és un aspecte essencial per garantir el benestar de la gent. Ha detallat que l’Estat del benestar d’altres comunitats es finança en bona part amb diners dels catalans, que el 8% de la riquesa del país se’n va i no torna.  Ha refrescat la memòria del líder del PP en totes les matèries socials engegades pel Govern català, moltes aturades per retards i recursos del govern central. Ha dit que l’Estat ha incomplert tota mena de compromisos, com el de finançar la llei de la dependència, que afecta de ple col·lectius febles. I malgrat això, l’economia catalana avança i és un autèntic motor de l’economia de l’Estat.

Puigdemont ha comparat els debats al Parlament amb la situació de bloqueig que pateix la política espanyola, “on no hi ha control del govern, i no pot haver cap debat com aquest, i sembla que no es poden constituir determinades comissions d’investigació”.   

A l’atac de García Albiol contra el pacte amb la CUP, Puigdemont ha contestat que el problema del PP és la incapacitat d’arribar a cap acord amb cap altra formació, cosa que explica el bloqueig polític a l’Estat, “on van fer un ridícul clamorós i ara el tornaran a fer”.

Puigdemont ha estat contundent al respondre l’acusació del parlamentari del PP contra les despeses en acció exterior. El president ha citat diversos capítols de despeses de la diplomàcia espanyola i que el que ha costat només l’abaixada de Rabat (sis milions d’euros)supera el que ha gastat la Generalitat amb les ambaixades. Puigdemont ha coincidit amb el pronòstic de García Albiol que no hi haurà referèndum il·legal perquè tot el que es faci a Catalunya es farà seguint la legalitat i obeint el Parlament de Catalunya.