Iceta avisa l'independentisme que no hi ha «dreceres ni solucions màgiques»

"No li podem donar la confiança quan Catalunya es trenqui per la meitat", alerta el líder del PSC | Els socialistes oficialitzen el no a Puigdemont i demanen suport per bastir un govern alternatiu a Espanya

Miquel Iceta, al debat de la qüestió de confiança.
Miquel Iceta, al debat de la qüestió de confiança. | Adrià Costa
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 23:12h
El líder del PSC, Miquel Iceta, segueix sempre una consigna a l'hora d'entonar els seus discursos: fer tocar de peus a terra. Aquest dijous no ha estat una excepció. Després del carismàtic "referèndum o referèndum" pronunciat per Carles Puigdemont, el primer secretari dels socialistes ha advertit els independentistes que no hi ha "dreceres ni solucions màgiques" per resoldre el conflicte territorial amb Espanya i que "jugar a la ruleta russa", al tot o res, té uns riscos per a l'autogovern de Catalunya que es poden pagar molt car.

"Pensi-ho bé, president, abans de fer l'encàrrec del referèndum. A no ser que sigui un encàrrec enverinat [a Junqueras i Romeva]", ha sentenciat Iceta fent ús del to irònic que tant el caracteritza. El líder dels socialistes ja fa mesos que repeteix com un mantra el seu posicionament i ho ha tornat a fer en el debat sobre la qüestió de confiança: no a la independència, no a la unilateralitat i si a la via del "diàleg, la negociació i el pacte" amb l'estat espanyol. Tot plegat, el resum dels motius pels quals els socialistes votaran que no confien en Puigdemont.

A l'espera de la resposta de la CUP als pressupostos

Com ja va fer fa just un any després de les eleccions del 27-S, Iceta ha recordat a Puigdemont que té legitimitat per governar però no per portar el país cap a la independència per la via unilateral. En tot cas, el líder del PSC ha burxat en la inestabilitat del pacte entre Junts pel Sí i la CUP tenint en compte que l'esquerra anticapitalista no ha dit públicament si pensa donar o no suport als pressupostos. "El debat quedaria desvirtuat si la CUP no afirma que aprovarà els pressupostos", ha etzibat.

Iceta ha denunciat la "logomàquia permanent" en la qual, al seu judici, està instal·lat el procés sobiranista. Ha preguntat on està el procés participatiu i el proces constituent que va plantejar el Govern a principis d'any i ha retret a Puigdemont que parli de lleis de desconnexió "que en realitat no desconnecten". El líder del PSC ha tancat el seu discurs amb la mateixa advertència amb la qual l'ha arrencat. "No li podem donar la confiança quan Catalunya es trenqui per la meitat", ha etzibat. En canvi, sí ha ofert col·laboració per reivindicar el llistat de 23 temes pendents que en el seu dia Artur Mas va reivindicar davant de Mariano Rajoy. A la mateixa vegada, ha demanat també suport dels independentistes per intentar bastir un govern alternatiu al del PP.

Puigdemont burxa en el poc suport del federalisme

Puigdemont no ha estat precisament suau en la seva resposta i ha recordat a Iceta que tot just fa quaranta anys que el clam al carrer era "Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia", que en aquell moment era il·legal. "No em tregui legitimitat", ha sentenciat el president. De fet, ha respost que l'independentisme "no crea més divisió que la que pot crear el federalisme" i ha burxat en el poc suport que aquesta opció té electoralment. "Ja hem vist el suport que té el federalisme", ha sentenciat Puigdemont tot afegint que l'independentisme ha anat guanyant adeptes mentre que el federalisme està, més aviat, de capa caiguda.

"A mi no m'ha escoltat mai banalitzar les manifestacions massives", ha respost Iceta en el torn de rèplica deixant clar que mai ha volgut menystenir els ciutadans que defensen que Catalunya esdevingui un estat independent. Amb tot, ha subratllat que només la reforma de la Constitució pot ser una sortida vàlida per desllorigar la situació.
 

Consulta les transcripcions de les intervencions de Miquel Iceta i Carles Puigdemont