El PSC demana als crítics del PSOE que «no segrestin la democràcia»

Miquel Iceta reivindica els militants com la "vertadera autoritat" dels socialistes | La secretària d'Organització dels socialistes catalans, Assumpta Escarp, avisa que no es poden utilitzar "maniobres" per dilatar un congrés on parli la militància

Miquel Iceta, aquest migdia al Parlament de Catalunya
Miquel Iceta, aquest migdia al Parlament de Catalunya | Adrià Costa
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:57h
El PSC, encara en shock pel cop intern dels crítics del PSOE, segueix donant suport incondicional a Pedro Sánchez. En un moment en què els socialistes afronten una operació a cor obert, els socis catalans tornen a alçar la veu en defensa de l'actual cúpula de Ferraz i demanen a aquells que han maniobrat per fer caure Sánchez que "no segrestin la democràcia" del partit. El PSC considera que no es pot "dilatar" el procés congressual que Sánchez ja ha posat en marxa i que ha de donar veu a la militància.

"La vertadera autoritat del partit són els militants", ha sentenciat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, davant una siutació sense precedents al PSOE en el qual els crítics intenten fer-se amb el control del partit. El líder dels socialistes catalans ha defensat que hi hagi "expressió total i absoluta" de totes les sensibilitats del partit. Tant d'aquells que avalen el full de ruta de Sánchez com d'aquells que demanen que cessi. Ara bé, Iceta ha demanat que no es circumscrigui el debat als "personalismes", una condició que sempre va en detriment del debat polític.

Iceta sí s'ha mostrat contrari a qualsevol gest que pretengui "entorpir" la convocatòria d'un congrés que ha de servir, al seu judici, per resoldre la greu crisi que travessa el partit en els terminis fixats per Sánchez. En aquest sentit, ha dit que no està d'acord amb què la millor manera d'afrontar-ho sigui dimitint, com han fet els crítics amb la gestió de Sánchez.

Donar veu a la militància

"Aquesta és una situació greu i mai vista en un partit com el PSOE. Hem de donar la veu a la militància", ha proclamat la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, just abans d'entrar al debat sobre la qüestió de confiança al Parlament. Aquest dimecres, davant del cop intern dels 17 dimissionaris que demanen que s'imposi una gestora, Sánchez ha optat per atrinxerar-se i invocar el reglament intern del partit. El seu full de ruta passa perquè la comissió executiva, que es reunirà aquest dijous al matí ja sense els crítics que han plegat, fixi un comitè federal que, a la seva vegada, agendi un congrés perquè la militància triï una nova cúpula.

El PSC subscriu aquest calendari. "Aquells que van escollir Sánchez són aquells que han de parlar sobre el projecte per resoldre el conflicte. La millor solució és sempre el debat", ha insistit Escarp. La dirigent socialista ha afirmat que, en tot cas, "respecta" la decisió dels crítics amb Sánchez de deixar l'executiva. També ha volgut deixar clar que l'expresident Felipe González representa "una sola veu" dels socialistes enfront els milers de vots que va obtenir Sánchez.

La Federació de Barcelona també defensa Sánchez

La Comissió Executiva del PSC de Barcelona també ha sortit aquest dijous en defensa de Pedro Sánchez i ha expressat el seu "ple suport" a la intenció del líder socialista de demanar al Comitè Federal el PSOE que doni la veu a la militància socialista, a través d'un procediment d'elecció del secretari general, i de la celebració del 39è Congrés Federal Socialista. També ha avalat la "fermesa" mostrada pel PSOE al Congrés perquè no ha donat suport "actiu ni passiu" a la continuïtat de les polítiques del PP, i en explorar majories alternatives.