Sánchez s'atrinxera i s'escuda en el reglament del PSOE per no dimitir

El secretari d'Organització, César Luena, anuncia que es convocarà un comitè federal per fixar la celebració d'un congrés extraordinari | Denuncia les "dreceres, paranys i cops" dels crítics per fer caure el secretari general

César Luena, secretari d'Organització del PSOE
César Luena, secretari d'Organització del PSOE | Flickr PSOE
28 de setembre del 2016
Actualitzat el 29 de setembre a les 11:22h
Dimitir no entra dins dels plans de Pedro Sánchez. Almenys per ara. Malgrat les 17 dimissions que s'han produït a la seva direcció, ell està disposat a seguir impulsant el seu full de ruta, que inclou unes primàries i un congrés de forma imminent. El secretari d'Organització, César Luena, ha estat l'encarregat d'anunciar que la resposta de la cúpula del partit al cop intern dels crítics serà l'estricta aplicació del reglament del PSOE i no pas la cessió de la batuta a una gestora que piloti una transició del lideratge del partit.  

Luena ha deixat clar, doncs, que la direcció de Sánchez no es plegarà davant les "dreceres, paranys i cops" dels qui el volen fer plegar. Aixi doncs, l'executiva no es dissol i es reunirà aquest dijous, ja amb els crítics fora, per convocar el comitè federal, l'òrgan competent per convocar un congrés extraordinari per triar una nova executiva. El secretari d'Organització, fent gala de la consigna socialista de complir sempre amb la legalitat, ha recitat especialment l'article 36.o del reglament del partit que estableix el procediment anunciat quan dimiteix el secretari general o la meitat més un dels membres de l'executiva. També ha citat l'article 68 de la normativa reguladora de l'estructura i funcionament general del partit. Serà la militància, ha dit Luena, qui tindrà l'última paraula.

"En definitiva, arribem a la convocatòria d'un congrés federal per a què votin els militants, que és allò que ha defensat aquesta executiva des de principis de setmana", ha sentenciat Luena. El dirigent socialista ha admès que el partit travessa moments "dificils i inèdits" pero ha fet una crida a la "serenitat" de la militància. No s'ha estat, però, de llançar un dard contra els crítics que han acabat obrint el partit en canal: "És un acte molt greu. Avui s'ha volgut tòrcer la legitimitat dels òrgans del PSOE". Conscient de l'enrenou polític però també de cara a la ciutadania que el partit està protagonitzant, Luena ha afegit: "Els espanyols ens estan mirant i hem de demostrar que som capaços de resoldre democràticament les nostres diferències". I es que, ha dit, el que no pot pretendre una part del PSOE és que "els militants no parlin".

En la militància justament s'escuda Sánchez per intentar retenir el seu lideratge. De fet, mai cap altre secretari general del PSOE havia estat escollit per les bases del partit, un fet que sempre exhibeix com el seu millor aval.

Els càlculs dels crítics

Els crítics que s'han organitzat per fer caure Sánchez han fet comptes i han calculat que si l'executiva del PSOE està formada per 38 membres, tenint en compte que es va produir la dimissió de dos dels seus integrants i la mort d'un tercer, Pedro Zerolo, amb 17 dimissions seria suficient per acreditar que més de la meitat dels integrants de la direcció volen que Sánchez plegui. Amb tot, el cercle pròxim a Sánchez s'aferra als estatuts del partit, que fixa que les baixes a l'executiva s'han de substituir.

En l'escrit lliurat a Ferraz pel secretari de Política Federal i número tres del partit, Antoni Pradas, es demana que s'inclogui en l'ordre del dia del comitè federal convocat per dissabte la dissolució de la direcció que encapçala Sánchez.

Els 17 dirigents que han presentat la dimissió

Els dirigents de l'executiva del PSOE que han presentat la dimissió són: Micaela Navarro, Ximo Puig, Antonio Pradas, María José Sánchez Rubio, Estefanía Martínez Palop, Carme Chacón, José Miguel Pérez, Manuela Galiano, Noemí Cruz, Eva Matamarín, Francisco Pizarro, Juan Pablo Durán, Tomás Gómez, Emiliano García Page, María Ascensión Murillo i Carlos Pérez Anadón.