Els crítics provoquen un cop intern per cessar Pedro Sánchez

Els contraris al secretari general apleguen la signatura de la majoria de membres de l'executiva per forçar la formació d'una gestora | El moviment aplana el camí cap a la investidura de Mariano Rajoy

28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:04h

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. Foto: Europa Press


Pedro Sánchez, el funàmbul del PSOE acostumat a caminar sobre la corda fluixa, trontolla més que mai. Els crítics no només no li han donat treva en dos anys i mig de mandat sinó que finalment s'han organitzat per fer un cop intern que faci caure el secretari general. Fins a disset membres de l'executiva socialista s'han aliat per presentar les seves dimissions i portar el reglament del partit al límit per fer fora Sánchez i imposar una gestora. El moviment no només pot acabar posant fi al lideratge de Sánchez sinó que pot ser la gènesi perquè el PSOE acabi facilitant la investidura de Mariano Rajoy.

Sánchez va dir prou i es va plantar. Va demanar que el partit se sotmetés a unes primàries i un congrés que va plantejar com un doble plebiscit: o ell o un altre líder i, com a conseqüència, o el no al PP o l'abstenció perquè Mariano Rajoy segueixi a la Moncloa. Però els crítics, que tenen en la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, la seva veu més potent, han decidit actuar dràsticament i frenar en sec el pla de Sánchez. No volen ni tan sols que arribi a exposar el seu projecte al comitè federal que estava previst per dissabte i, esperonats per les paraules de l'expresident Felipe González, que han donat l'estocada final, s'han organitzat per parar-li els peus.

Els càlculs dels crítics

Els crítics han fet comptes i han calculat que si l'executiva del PSOE està formada per 38 membres, tenint en compte que es va produir la dimissió de dos dels seus integrants i la mort d'un tercer, Pedro Zerolo, amb 17 dimissions seria suficient per acreditar que més de la meitat dels integrants de la direcció volen que Sánchez plegui. Amb tot, el cercle pròxim a Sánchez s'aferra als estatuts del partit, que fixa que les baixes a l'executiva s'han de substituir, i al número 38 com a xifra inamovible del nombre total de components (amb la qual cosa, caldrien 18 dimissions i no 17 per forçar que una gestora agafi les regnes del partit). 

Preveient aquest escull numèric, fonts coneixedores de la situació expliquen que els crítics amb Sánchez han intentat aconseguir la divuitena dimissió: la de Carmen Montón, la consellera de Sanitat de la Generalitat Valenciana. No l'han aconseguit, però aquestes mateixes fonts asseguren que l'han arribat a amenaçar de cessar-la del càrrec.

En l'escrit lliurat a Ferraz pel secretari de Política Federal i número tres del partit, Antoni Pradas, es demana que s'inclogui en l'ordre del dia del comitè federal convocat per dissabte la dissolució de la direcció que encapçala Sánchez.

Els 17 dirigents que han presentat la dimissió

Els dirigents de l'executiva del PSOE que han presentat la dimissió són: Micaela Navarro, Ximo Puig, Antonio Pradas, María José Sánchez Rubio, Estefanía Martínez Palop, Carme Chacón, José Miguel Pérez, Manuela Galiano, Noemí Cruz, Eva Matamarín, Francisco Pizarro, Juan Pablo Durán, Tomás Gómez, Emiliano García Page, María Ascensión Murillo i Carlos Pérez Anadón.