Comença el ball per succeir Gay de Montellà a Foment: Adell i Castells es mouen

Sectors de la patronal catalana demanen als dos vicepresidents que comencin a preparar la seva candidatura

Joaquim Gay de Montellà, el dia que va ser reelegit
Joaquim Gay de Montellà, el dia que va ser reelegit | Foment del Treball
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:39h
Encara falta temps per a la fi del mandat de Joaquim Gay de Montellà com a president de Foment del Treball, la gran patronal catalana. L’actual cap dels empresaris va ser elegit el 2010 després que el seu antecessor, Joan Rosell, accedís a la presidència de la CEOE, la patronal espanyola. Quatre anys després, va ser reelegit. No pot optar a un tercer mandat i ja han començat els primers posicionaments interns de cara a la seva successió.

Els moviments en el si d’aquest tipus de corporacions són de llarg termini i es fan amb prudència. Segons ha pogut saber NacióDigital, les mirades estan posades en dos dels cinc vicepresidents de Foment, el directiu Ramon Adell i Joan Castells, del sector de les assegurances. Són dues figures amb molt de pes en el si de l’organització.   

Ramon Adell és catedràtic d’Economia de l’Empresa a la Universitat de Barcelona. És vicepresident de Foment i de la CEOE. Presideix la Societat d’Estudis Econòmics, a través de la qual va entrar en la direcció de la patronal catalana. És considerat una persona amb un perfil de gran solidesa acadèmica. Però una connexió important d’aquest economista és la seva proximitat amb Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària la Caixa i que acaba d’assumir la presidència de Gas Natural. Adell ja era membre del seu consell d’administració i ara, amb la renovació del consell, ha estat confirmat.  

Per la seva banda, Joan Castells és també vicepresident de Foment i hi representa la Unió Catalana d’Entitats Asseguradores i Reasseguradores (UCEAC). Presideix la mútua FIATC. Ha estat vicepresident del Barça i pertany al consell assessor d’Endesa a Catalunya. En àmbits de Foment es destaca el seu perfil més empresarial, enfront el més acadèmic d’Adell, i també un posicionament catalanista.

Tant Adell com Castells formen part del nucli dur de la patronal i han treballat bé amb Gay de Montellà, però les mateixes fonts subratllen la personalitat més independent de Castells.