«Quin serà el nou invent dels independentistes?»: l'oposició es prepara per a la qüestió de confiança

Ciutadans, PSC, CSQEP i PP ultimen els seus respectius argumentaris pel seu no a Carles Puigdemont

27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:34h

El portaveu adjunt del grup parlamentari de C’s, Fernando de Páramo. Foto: ACN


Aquest dimarts fa just un any de les eleccions del 27-S. A poques hores de la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont, l'oposició es prepara per afrontar el primer gran debat del curs polític que comença i que es preveu trepidant. A poques hores d'iniciar-se una sessió parlamentària sense precedents, la maquinària interna de tots els partits treu fum per preparar els seus posicionaments. Es dóna per fet que Puigdemont superarà el tràngol gràcies al suport de la CUP, però la resta de grups de l'oposició aprofitaran per marcar perfil propi per votar-hi en contra i burxar en el full de ruta del Govern.

El PP retreu a Puigdemont que deixi el país en mans "dels radicals antisistema" 

"Quin serà el nou invent independentista?", ha etzibat el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, davant de les informacions que apunten que Puigdemont posarà sobre la taula un "referèndum vinculant". Segons el dirigent popular, sigui el que sigui, no serà més que una "nova pastanaga" que Junts pel Sí posa a la CUP i que els de l'esquerra anticapitalista "s'empassaran" a canvi de compromisos que, al seu criteri, són difícils de complir.

De fet, Millo ha denunciat que la qüestió de confiança es reduirà a un simple debat que "només interessarà" als independentistes i ha avisat que serà en el debat de política general, previst pel 5 i 6 d'octubre, quan es faci balanç del darrer any del Govern. El PP també ha lamentat que enguany el Centre d'Estudis d'Opinió no faci enquesta sobre aquest debat i centri el focus en una qüestió de confiança de la qual ja se sap el resultat.

"Puigdemont ja ha exercit el seu dret a decidir i ha triat els antisistema radicals de la CUP", ha deixat anar el dirigent popular, que ha instat Puigdemont a triar entre el full de ruta de l'esquerra anticapitalista i el "centrisme" que defensen consellers com Santi Vila.

Catalunya Sí que es Pot avisa que Puigdemont no en sortirà "reforçat"

Per molt que Puigdemont aconsegueixi superar la qüestió de confiança, aquest no és motiu suficient per considerar que n'ha sortit "reforçat". Almenys així ho subratllarà Catalunya Sí que es Pot, que alerta que, en tot cas, el president no farà més que tornar al punt de partida abans que el Parlament li tombés els pressupostos al Govern.

"La moció de confiança no és més que l'artefacte resultant de la greu situació del Govern quan no va ser capaç d'aprovar els pressupostos", ha advertit el portaveu adjunt de la confluència d'esquerres, Albano Dante Fachin. CSQEP s'ha compromès a escoltar Puigdemont, però el seu no es dóna pràcticament per fet. El més important, ha dit el diputat, és intuir quina serà la línia que marcarà d'ara en endavant el curs polític. Es traçarà en la qüestió de confiança però donen per fet que es detallarà la setmana que ve al debat de política general. Fachin ha deixat clar que segueix "vigent" la seva aposta per "construir majories" per posar fi al bloqueig que viu el procés sobiranista. Això sí, ha deixat clar que "poca confiança" podran tenir-hi si persisteix en "mantenir rebaixes fiscals als casinos o la mercantilització dels serveis públics". Sobre el referèndum, també ha demanat al president que "parli clar" i surti de "l'ambigüitat".


Ciutadans denuncia la situació de "ridícul" de Catalunya

Ciutadans, el partit que a les eleccions del 27-S es va erigir com a cap de l'oposició, ha volgut recordar als independentistes que van perdre el plebiscit en el qual van convertir els comicis (Junts pel Sí i la CUP van rebre un 47% del suport dels votants) i els ha retret que ara plantegin com a nou horitzó la convocatòria d'un referèndum. "Són màquines de perdre referèndums", ha sentenciat el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo.

De Páramo ha lamentat que el pla de Puigdemont sigui, al seu judici, "fer referèndums fins que surti el resultat que ell vulgui" i l'ha instat a acceptar que la majoria de catalans van deixar clar fa un any que "volen seguir sent espanyols i europeus". A més a més, ha burxat en les discrepàncies que hi ha entre el PDC i ERC i la CUP a l'hora d'impulsar el full de ruta de desconnexió. "Puigdemont no té la credibilitat i estabilitat dels seus socis, però tampoc dels membres del Govern", ha sentenciat. Tota una referència a les darreres declaracions del conseller Santi Vila, que va celebrar que a Euskadi i a Galícia es "premiïn els perfils centristes" i plantegés la necessitat d'encetar un "cicle nou".

Segons Ciutadans, Catalunya travessa en aquests moments una situació de "ridícul polític" que s'expressarà en la qüestió de confiança que arrencarà aquest dimecres a la tarda. Tot plegat, després de fer balanç d'un any en el qual, segons De Páramo, el Govern s'ha dedicat a "tapar el debat important" de les polítiques que afecten els ciutadans amb el "monotema de la independència". El diputat de Ciutadans no s'ha estat, a més, de retreure al president parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que parli des d'una "mentalitat de conflicte". "Fa temps que Convergència va abandonar la centralitat política", ha etzibat.