Mundó defensa la via del referèndum vinculant per expressar un sí «inequívoc» a la independència

El conseller de Justícia insta els "comuns" a posicionar-se sobre una consulta a la ciutadania per no "mantenir l'statu quo" | "L'espai d'En Comú Podem té a les seves mans fer possible una majoria a favor de la República catalana", expressa Mundó

Carles Mundó, a la conferència de Sobirania i Justícia
Carles Mundó, a la conferència de Sobirania i Justícia | ACN
27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:57h
En una setmana clau per al procés sobiranista –el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmet aquest dimecres a una qüestió de confiança just un any després de les eleccions plebiscitàries-, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha radiografiat els propers passos que ha de fer l'independentisme. Mundó ha expressat la voluntat de "fer el cim" sense cometre "errors en el diagnòstic i en l'execució".

El conseller, que ha defensat que el 27-S va "guanyar clarament el sí", ha recalcat que el camí traçat ha començat a les urnes i ha d'acabar a les urnes. En aquest sentit, ha fet una defensa aferrissada del referèndum –que Puigdemont garantirà aquest dimecres-, després de subratllar que la via d'una consulta pactada "és la idònia però és la que no es produirà". "L'eina és el referèndum. És l'instrument més útil per saber què volen els ciutadans i és impossible de combatre", ha afirmat el conseller de Justícia. "És una fórmula imparable", ha recalcat Mundó per evidenciar un sí "inequívoc" a la independència.

Puigdemont ha de concretar precisament aquest dimecres al Parlament l'aposta pel referèndum vinculant, un debat no absent de tensions entre els socis de Govern (PDC i ERC). El que sí que ha recalcat Mundó és que la consulta a la ciutadania no es convocarà en base a la legislació espanyola sinó sota el marc legal català, un cop s'hagin validat les lleis de desconnexió. També ha donat per fet que el govern espanyol impugnarà la llei de transitorietat jurídica -la tercera llei de desconnexió-, que ha de fer de pont entre la legalitat espanyola i la nova legalitat catalana. Quan es produeixi el xoc de legitimitats, el conseller de Justícia entén que l'estat espanyol no farà efectiu l'article 155 de la Constitució, que facilitaria la suspensió de l'autonomia. 

Els "comuns" són decisius 

Mundó ha fet especial incidència a les maniobres de l'Estat per impedir el camí democràtic cap a l'estat propi: "La via de l'Estat és la via del Codi Penal". En la conferència, promoguda pel Sobirania i Justícia, el conseller també ha verbalitzat una crida a l'espai que ocupa En Comú Podem. Ha demanat als "comuns" que es "mullin" per construir el futur de Catalunya. "No mullar-se en relació a la possibilitat de preguntar als ciutadans sobre aquesta qüestió fa que l'espai d'En Comú Podem, per acció o per omissió, mantingui l'statu quo", ha expressat Mundó. El titular de Justícia ha recordat que els "comuns" tenen "a les seves mans fer possible una majoria a favor de la República catalana".

El conseller ha repassat l'actualitat política i també s'ha referit a la causa del 9-N. Mundó ha admès que és "possible" que hi hagi una condemna però que seria "inacceptable des de la lògica democràtica". "Si passa, haurem d'explicar al món que l'Estat condemna presidents legítims per haver demanat als ciutadans que expressin la seva opinió", ha reblat.