Catalunya Sí que es Pot segella la pau

Albano Dante Fachin portarà la veu cantant al debat de política general; Joan Coscubiela, al de pressupostos; i Lluís Rabell, a la qüestió de confiança | El grup reforçarà el seu mecanisme de presa de decisions perquè sigui més coral

27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:31h

Rabell, Coscubiela i Fachin, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) arribarà a la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont amb la reorganització interna ja tancada. Així ho ha aprovat el grup parlamentari en una reunió que ha durat quasi dues hores després d'una setmana d'alt voltatge i de debat intens. Després d'un any en el qual la batuta del grup ha pivotat sobre el portaveu Joan Coscubiela (sovint fins i tot per davant del president de la coalició, Lluís Rabell), CSQEP es reestructurarà per reequilibrar les veus de portes enfora, però també els mecanismes de presa de decisions de portes endins. Rabell defensarà el posicionament del grup en la qüestió de confiança, Coscubiela serà qui encapçali el debat de pressupostos i el líder de Podem, Albano Dante Fachin, guanyarà pes i serà la veu del grup al debat de política general i un representant de Podem defensarà la tramitació de la Llei de l’Agència Tributària Catalana.

"És un acord en el qual ens sentim còmodes i ens permetrà treballar de manera més coordinada. CSQEP està preparada per afrontar mesos d'intensa activitat parlamentària", ha assegurat Fachin aquesta tarda en roda de premsa. No es toca l'organigrama, però sí que es produiran canvis en la presència mediàtica i el funcionament intern. De fet, tot va començar amb Podem reivindicant un repartiment dels lideratges del grup per encarar un trimestre polític clau al Parlament que coincideix amb la creació del nou partit dels "comuns". Una nova etapa que consideren que s'ha d'afrontar amb una estratègia que els faci visibles com a alternativa de Govern. I això va lligat, inevitablement, amb quins rostres representen aquest objectiu. La reivindicació de Fachin, que no era més que el segon episodi de l'"Operació llum morada" que ja va posar en marxa a principis d'any i que es va tancar en fals, de seguida va ser compresa per EUiA. Però això no treu que una part dels diputats consideressin que s'havia equivocat en les formes a l'hora de plantejar-la perquè inevitablement va ser llegit com un conflicte personal amb Coscubiela. Entre altres coses perquè la formació lila va posar sobre la taula que fos la diputada de Podem Àngels Martínez qui defensés el posicionament del grup en el debat de pressupostos.

Un debat no ideològic però sí estratègic

El debat, expliquen fonts coneixedores de les converses, no era ideològic però sí "de fons i estratègic". L'amenaça de Fachin, via un article publicat a Crític, de consultar les bases de Podem sobre la conveniència o no d'estar dins de CSQEP si res canviava va marcar el punt d'inflexió. Fonts del grup havien dit des del principi que la "sang no arribaria al riu" i que en cap cas es produiria una escissió, però Fachin tibava la corda i això obligava a fer moviments ràpids. 

Rabell va ser qui va posar sobre la taula una proposta salomònica: que els tres actors en disputa -de la coalició també en forma part Equo- es repartissin els tres debats clau del trimestre. ICV va avalar ràpidament la proposta i, d'entrada, Podem la va veure amb bons ulls però seguia reclamant, tal i com va dir Fachin a una entrevista a NacióDigital, que la seva formació també havia de tenir un paper en el debat de pressupostos. Al final, però, la decisió lila ha subscrit la fórmula Rabell i es dóna per satisfeta perquè, més enllà de les cares que posaran veu al posicionament del grup, es reforçaran els mecanismes de presa de decisions perquè tots els partits s'hi sentin representats.

El desenllaç de la crisi

Fonts de la confluència avisen que, més enllà dels tres grans debats marcats en el calendari, hi haurà moment en què potser caldrà tancar files amb els grups independentistes i no els convenen posicionaments que siguin molt hostils. Això sí, sense renunciar al projecte propi, que passa per reivindicar la sobirania de Catalunya tant a nivell social com nacional a través d'un referèndum acordat.

Ahir al matí, la coordinadora política de Catalunya Sí que es Pot es va reunir per encarar la recta final de la resolució del conflicte intern aprofitant que el cap de setmana havia servit per destensionar els posicionaments. En sortir de la reunió, Rabell, en declaracions a Europa Press, va celebrar que la seva proposta hagi servit per "desencallar la situació". També dilluns a la tarda el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, va anunciar que hi havia un preacord i va celebrar que CSQEP surti "reforçada" de tot aquest episodi que, malgrat hagi tingut conseqüències a nivell d'imatge, ha servit per afrontar un debat real en el si del grup. Després d'una setmana de contactes frenètics i alguns retrets creuats, ara sí, han trobat un punt en comú.