Rajoy avisa que un govern alternatiu al PP «no és possible des de la raó»

El president espanyol en funcions adverteix Puigdemont que no permetrà "que s’incompleixi la llei” en relació a la "unitat" d'Espanya

Mariano Rajoy, l'endemà de les eleccions basques i gallegues
Mariano Rajoy, l'endemà de les eleccions basques i gallegues | Flickr PP
26 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:08h
Després de la reunió del comitè executiu del PP convocada aquest dilluns a la tarda, ha comparegut Mariano Rajoy per valorar els resultats de les eleccions a Galícia i Euskadi. Rajoy ha dit que el PP "veu igual la situació que el 21 de desembre". El president espanyol en funcions ha repetit que l’Estat necessita un govern amb urgència, un govern forjat a partir d'una gran coalició o, com a mínim, un govern en base a uns grans acords entre els grans partits. En referència a l'estratègia de Pedro Sánchez, el líder del PP ha afirmat que "un govern alternatiu és possible amb l’aritmètica, però no ho és ni des de la raó ni des de la voluntat dels espanyols". I ha reblat que un executiu no pot ser fruit tan sols de l'aritmètica.

Amb un to moderat, ha celebrat els resultats electorals de Galícia –els ha qualificat d’"excepcionals"- i del País Basc, on ha dit que el PP ha tingut uns registres millors dels esperats. El president del govern no ha volgut entrar a fons en la crisi que viu el PSOE. Però ha dirigit un dard a Pedro Sánchez, a qui ha qualificat com el seu interlocutor "mentre sigui el secretari general del PSOE". Rajoy ha repetit el discurs sobre la necessitat i la urgència de disposar d’un govern que no estigui en funcions, perquè l’economia es pot acabar ressentint de la situació d’interinitat. 

Duresa amb Catalunya

Rajoy no ha deixat perdre l’oportunitat de referir-se a la situació política a Catalunya i s’ha volgut fer fort com a garant de la "unitat" d'Espanya. Un missatge que de ben segur també ha enviat al cor mateix del PSOE. Ha recordat que dimecres vinent s’inicia el debat sobre la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha afirmat, de manera rotunda, que no permetrà "que s’incompleixi la llei”. "No hi ha res a dialogar que tingui a veure amb la sobirania nacional", ha sentenciat el líder del PP.
 
PP: " Ha decidit morir matant"

Durant tota la jornada, des del PP s’han enviat continus missatges que semblaven dards contra la figura del secretari general socialista. Cristina Cifuentes, la presidenta madrilenya, ha dit que Sánchez "ha decidit morir matant". També ha reclamat que sorgeixin veus "amb sentit comú" dins del PSOE que aturin la "política erràtica del senyor Sánchez, que no vol escoltar els espanyols i pensa només en el seu interès particular".

El cap de files del PP al País Basc, l’exministre Alfonso Alonso, ha dit a l’entrada del comitè executiu que si Sánchez continua intentant liderar una alternativa és que "no ha entès res del que ha passat aquest diumenge". "La gent no vol més bronques, vol estabilitat", ha sentenciat Alonso.