El PP arrasa a Galícia i repeteix la majoria absoluta

RESULTATS: PP 41 (41), En Marea 14 (-), PSG-PSOE 14 (18), BNG 6 (7) i C's 0 (-) | En Marea aconsegueix el "sorpasso" en vots i deixa el PSdeG en tercer lloc

Resultats eleccions gallegues 2016
Resultats eleccions gallegues 2016 | NacióDigital
25 de setembre del 2016
Actualitzat el 26 de setembre a les 15:44h

Alberto Núñez Feijóo, candidat del PP a Galícia. Foto: Europa Press


El PP governarà Galícia quatre anys més amb Alberto Núñez Feijóo com a president. Les urnes li han donat al president de Os Peares (Ourense) la seva tercera majoria absoluta i, de retop, han proporcionat a Mariano Rajoy més artilleria per pressionar al PSOE i forçar la seva investidura al Congrés. Les enquestes no s’han equivocat aquest cop, i el que tothom pronosticava s’ha fet realitat.

Feijóo ha guanyat en totes les demarcacions gallegues aconseguint un total de 41 diputats (47,5%) els mateixos fa quatre anys. Els populars han conservat la seva hegemonia a Galícia, l’única comunitat espanyola on han revalidat la majoria absoluta.

 

L’èxit del president gallec, que amb aquest resultat guanya pes per ser tingut en compte com a relleu futur de Rajoy, contrasta amb la caiguda dels socialistes, llastats per la corrupció interna i que han perdut quatre diputats i la segona plaça de l’arc parlamentari. Xoaquin María Fernández Leiceaga no serà el cap de l’oposició després d’obtenir 14 escons (17,9%) i quedar per darrere d’En Marea, la llista de Podem que ha aconseguit el que no va poder Pablo Iglesias Madrid el passat mes de juny, el sorpasso.

La formació que liderava Luis Villares ha robat als socialistes el domini de les esquerres a Galícia, encara que ho ha fet amb un empat a diputats però amb 16.000 vots més (19%), poc marge però suficient com perquè el sectors socialistes crítics a Pedro Sánchez li retreguin aquesta davallada.

La irrupció d’En Marea ha provocat també la baixada del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), que ha perdut un diputat respecte el 2012. Els nacionalistes gallecs, han passat de 7 escons a 6 (8,3%), i es queden com ja estaven al parlament de Santiago de Compostel·la, essent la darrera formació.

Qui no ha tingut una bona nit electoral ha estat C’s, que ha estat rebut amb molta fredor per part de l’electorat gallec. El partit que lidera Albert Rivera ha aconseguit 43.000 vots, un 3,3% dels vots que el deixen com a força extraparlamentària.

​Feijóo: "Jo no sóc el salvador de res. No m'heu d'escoltar a mi, sinó a Galícia"

El president electe gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha posat l'accent en el fet que Galícia és l'excepció política a l'estat espanyol ja que és l'única comunitat on el PP ha revalidat la majoria absoluta.

El polític popular ha assegurat que el seu objectiu polític és el de mantenir-se al capdavant de la Xunta "fins el 2020", alhora que ha fet una referència entre línies a l'interès que ha despertat la seva figura com a successor de Rajoy; "Jo no sóc el salvador de res, no és a mi a qui heu d'escoltar, sinó al poble gallec". Per reblar el seu discurs, Núñez Feijoó ha fet una crida velada als líders polítics espanyols perquè apliquin el sentit comú, el "sentidiño".

Luis Villares: "Hem aconseguit consolidar l'alternativa política"

​El que serà nou cap de l'oposció al parlament gallec, Luis Villares, ha apuntat que En Marea ha fet possible l'alternativa política a Galícia. El líder d'En Marea ha assegurat que la seva formació ha aconseguit "que la gent voti amb un somriure".
Arxivat a