Pedro Sánchez promet mantenir fins el final el veto a Rajoy

El líder del PSOE deixa clar a Ciutadans i Podem que serà "generós" per intentar forjar un govern alternatiu al del PP

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, flanquejat per Núria Parlon i Miquel Iceta.
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, flanquejat per Núria Parlon i Miquel Iceta. | ACN
24 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:27h
"No és no". Ras i curt i tants cops com faci falta. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha deixat clar que està disposat a desoir els crítics que dins del seu propi partit li demanen que cedeixi i permeti un govern del PP amb una abstenció. Ho ha dit amb to contundent, marcant perfil i abrigat del PSC, un dels seus millors aliats en la seva resistència. El veto, ha promès, el mantindrà fins el final. Encara que això suposi unes terceres eleccions a l'estat espanyol.

Sánchez no vol passar a la història del PSOE com el secretari general que va permetre un govern del PP. O aconsegueix ser president o, almenys, cau amb dignitat. Abans, però, la seva estratègia passa per negociar un "govern transversal" amb Podem i Ciutadans, a qui ha promès ser "generós" en la taula de negociació que forçarà els pròxims dies en contra de la voluntat d'una part del PSOE.

Una abstenció que no es produirà

"No ens plegarem, direm una, dues i tantes vegades com faci falta no a la dreta de Mariano Rajoy", ha proclamat Sánchez en el que ha estat un acte de autoafirmació. Per molt que alguns barons del PSOE tinguin previst replantejar el veto al PP al comitè federal que es celebrarà l'1d'octubre després d'haver encaixat els resultats de les eleccions basques i gallegues, Sánchez s'ha anticipat: "El PSOE no s'abstindrà, donarem la cara i intentarem formar un govern alternatiu".

Per aconseguir aquest repte que va acabar amb un fracàs després del 20-D, el secretari general dels socialistes ha receptat una negociació sense línies vermelles amb Albert Rivera i Pablo Iglesias. Sobre la taula, ha posat una sèrie d'ítems que poden servir de mínim comú denominador per a l'entesa: derogar la Lomce i la reforma laboral, acabar amb els copagaments farmacèutics, reconstruir el pacte de Toledo de les pensions i derogar la llei mordassa. Tot plegat, un paquet de propostes que busca, especialment, seduir un Iglesias que ja ha obert de bat a bat les portes a negociar.

Sánchez ho tornarà a intentar i ho farà amb més reticències internes que mai. Davant d'una militància del PSC totalment entregada a la Festa de la Rosa de Gavà, ha argumentat que és necessari un govern a Espaya que sigui "social, net, creïble i dialogant", una combinació d'atribucions que el PP no pot "garantir". Ell com a president, ha afirmat, és la millor fórmula per posar fi a quatre anys de "deriva independentista" i també "d'immobilisme de Rajoy". Amb independència de com serà la nit electoral d'aquest diumenge, Sánchez, l'expert funàmbul del PSOE, posa tota la carn a la graella per sortir-se, de nou, amb la seva.