Iceta i Parlon s'alien per un dia per cridar: «Pedro, aguanta, deslliura'ns de Rajoy»

El PSC anima el líder del PSOE a no cedir davant dels barons i explorar un govern de canvi amb Podem i Ciutadans

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb Núria Parlon i Miquel Iceta
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb Núria Parlon i Miquel Iceta | ACN
24 de setembre del 2016
Actualitzat el 25 de setembre a les 9:02h
Sí, hi ha primàries al PSC. Sí, la militància haurà de triar entre dos candidats: Miquel Iceta o Núria Parlon. Transició suau o renovació profunda. Però tots dos tenen clar que volen pilotar un partit de la mà d'un PSOE que en cap cas faci de crossa del PP. És per això que els dos aspirants a portar la batuta del partit català han unit esforços a la Festa de la Rosa, l'aplec del socialisme català per excel·lència, per demanar a Pedro Sánchez que no es plegui davant dels barons i mantingui el veto a Mariano Rajoy fins el final.  

"Pedro, aguanta ferm. Per Déu, lliura'ns de Rajoy. Resisteix a les pressions". Aquest crit d'Iceta ha fet vibrar el timpans dels milers de socialistes que aquest dissabte s'han reunit a la Pineda de Gavà. Entre l'aroma de barbacoes i paelles ja característics de la jornada, el primer secretari s'ha deixat la veu per reclamar l'orgull socialista, aquell que ja fa anys que està de capa caiguda en veure la pèrdua de musculatura i pes institucional del seu partit.
 El millor escenari per remuntar

El PSC és conscient que el millor escenari per recuperar terreny i encetar el camí cap a la centralitat catalana és que el PSOE aconsegueixi tornar a la Moncloa. És per això que Iceta i Parlon han aparcat per uns minuts el seu duel pel lideratge del partit per animar Pedro Sánchez a intentar bastir un govern alternatiu al del PP de la mà de Podem i Ciutadans.

Parlon, que busca també exhibir davant del PSOE la seva capacitat de lideratge, ha entrat en el cos a cos amb les "veus crítiques" d'alguns dirigents del comitè federal i els ha demanat que "tanquin files" i que no posin més traves al pla de Sánchez per frenar un govern del PP que és sinònim de "corrupció i insensibilitat". Per fer-ho, ha dit, caldrà interpel·lar a aquells "que donen lliçons de bona política". És a dir, a Podem i Ciutadans. Però amb el PSOE tirant del carro. "Amb el Pedro hi haurà diàleg i reforma constitucional per federalitzar el territori i reconèixer les singularitats", ha assegurat Parlon.

Ambient de primàries

Cert és que tant Iceta com Parlon han exhibit joc net i unitat a l'hora de reclamar al PSOE que no es plegui a la voluntat del PP. Però això no vol dir que els dos hagin aprofitat la tribuna de la Festa de la Rosa davant de milers de militants per col·locar la seva falca i també per recollir avals per a les seves respectives candidatures. Iceta ha pregonat a bombo i platerets el seu "Més PSC. Millor Catalunya" de la seva campanya i ha onejat la seva experiència i el seu bagatge dins del partit per assegurar que el PSC "no abaixarà la guàrdia" davant del full de ruta independentista i unilateral del Govern. Per la seva banda, Parlon ha reclamat pas per a un relleu generacional necessari per tornar a situar el PSC com un partit amb vocació de govern. "Poc despatx, molt carrer i menys platós", ha receptat.