El menú escolar a Catalunya és el segon més car de tot l'Estat

L'àpat diari costa a les escoles catalanes 6,20 euros per alumne | La Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat es queixa que les beques de menjador del Govern són insuficients, tot i l’increment | Els estudiants catalans tampoc disposen de cap pla públic de beques per a la compra dels llibres

Gràfiques sobre els menús escolars a l'estat espanyol
Gràfiques sobre els menús escolars a l'estat espanyol | Xavier Lozano
25 de setembre del 2016
Actualitzat el 27 de setembre a les 12:25h
Catalunya és la segona comunitat autònoma amb el menú escolar més car de tot l’estat espanyol, només per sota de Navarra. Així ho confirmen les dades que ha presentat la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (CEAPA), que detalla que el preu de l'àpat a les escoles catalanes és de 6,20 euros. A més, es queixen que a Catalunya, tot i que les beques de menjador s’han incrementat respecte a l’any anterior, “els ajuts segueixen sent insuficients en relació amb la demanda social”.

El Departament d’Ensenyament ha garantit aquest curs 22.000 beques menjador més amb el 50% de subvenció, i entre 1.000 i 2.000 més subvencionades al 100%. En total, ha explicat la consellera Meritxell Ruiz, es preveu un increment de 12,5 milions d'euros. A més, també hi ha hagut canvis en el model d'assignació dels ajuts. Si fins ara el llindar l'establia l'IRSC, ara ho farà segons l'índex de risc de pobresa. 
 
Tot i així, des de la CEAPA consideren que el fet que s’hagi implementat a l’Educació Secundària la jornada continua, motiu pel qual els estudiants no han de quedar-se a dinar a l’institut, ha fet perdre al Govern "moltes opcions”. En aquest sentit, els sindicats del sector, com l’USTEC, tenen constància que alguns menors de famílies en risc d’exclusió social es veuen obligats a dinar en menjadors socials. També el Síndic de Greuges instava al Govern, en l'últim informe 2015 sobre el dret dels nens, a millorar la cobertura de les beques de menjador.
 
EL PREU D'UN MENÚ ESCOLAR (Curs 2016-2017)
 
 
Sense ajuts públics per a la compra de llibres
 
També es lamenten les associacions de pares i mares d’alumnes que Catalunya no disposa de cap pla públic de beques per a l’adquisició de llibres de text. Des del Departament d'Ensenyament expliquen que el Ministeri d'Educació ja no cedeix els 11,2 milions d'euros que servien per a aquests ajuts. La Generalitat destina uns tres milions d'euros a programes de reutilització de llibres per a les escoles amb més necessitats que ho sol·liciten. Així que el reciclatge o el banc de llibres depenen de cada AMPA i centre educatiu, però no hi ha un únic model, com tampoc en té Madrid.
 
En canvi, sí que disposen de plans de gratuïtat, models de préstec de llibres o beques altres comunitats autònomes. Els alumnes més beneficiats per aquests ajuts són els d’Andalusia, Extremadura, Navarra i el País Valencià, ja que en totes aquestes autonomies disposen d’un pla de gratuïtat per a tot l’alumnat d’ensenyament obligatori i d’un model de préstec i reutilització.

Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Ceuta, Galícia i Extremadura compten també amb un model de reutilització, on els centres presten part dels llibres a les famílies, però la cobertura no és per a tot l’alumnat. I Aragó, Balears, Múrcia i La Rioja disposen d’un sistema d’ajuts directes per a la compra de llibres de text.
 

Consulta els informes sobre menú escolar per al curs 2016-2017 de la CEAPA

Arxivat a