Galícia decideix si aplana o liquida el futur polític de Rajoy

Si Núñez Feijóo revalida la majoria absoluta i frustra el pacte d'esquerres reforçarà l'ambició per succeir Rajoy | Els socialistes tenen un conflicte obert i temen que En Marea els superi | Iglesias va protagonitzar un xoc amb Errejón en el seu únic acte de campanya i Ana Pontón (BNG) ha estat la revelació

24 de setembre del 2016
Actualitzat el 25 de setembre a les 19:13h
Alberto Núñez Feijóo i Mariano Rajoy, a Vigo
Alberto Núñez Feijóo i Mariano Rajoy, a Vigo | Flickr PP
Només les meigues saben el secret que amaguen les urnes gallegues i no el desvetllaran fins al vespre d'aquest diumenge. La campanya electoral a Galícia es tanca amb la incògnita de si el Partit Popular revalidarà la majoria absoluta, o quedarà per sota dels 38 escons que li atorguen les enquestes i, de retruc, complicarà encara més la investidura a Madrid de Mariano Rajoy, que va començar la seva carrera política a Pontevedra. Alberto Núñez Feijóo ha governat aquesta legislatura amb la comoditat dels seus 41 escons sobre 75.

La campanya s’ha espanyolitzat pels objectius estratègics de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, que han de resoldre a partir de dilluns la governabilitat d'Espanya. D’aquí la presència constant dels líders dels dos principals partits espanyols, que s’han passat més de la meitat de la campanya trepitjant terres galaiques. Amb poc per decidir a Euskadi que el PP mantingui o no la Xunta és clau. 
 
Núñez Feijóo, aliat i rival alhora de Rajoy

Rajoy i Núñez Feijóo han coincidit poc en campanya. Només en el míting de l’inici, a Pontevedra, i en l’acte final a Vigo. Els dos polítics han fet caravanes separades i, en el cas del president en funcions, prioritzant poblacions de l’interior i on el vot del PP està molt afermat. Núñez Feijóo ha evitat coincidir amb el líder del PP. En anteriors eleccions han fet el mateix, però ara el president de la Xunta creu que el necessita molt menys si es tracta d’incrementar vots i que aparèixer massa al seu costat li pot arrabassar algun sufragi que s’escapi cap a Ciutadans, més quan els casos de corrupció que esquitxen al PP no remeten.

Núñez Feijóo és alhora aliat i rival de Rajoy. El president en funcions necessita un triomf contundent del seu partit a Galícia i que Sánchez ensopegui i pateixi el “sorpasso” d’En Marea, la coalició on hi ha Podem i formacions nacionalistes. La pèrdua de la majoria absoluta del PP seria un cop molt dur per Rajoy. Però a la vegada, la consolidació electoral de Núñez Feijóo alimentarà encara més les seves ambicions més enllà de Galícia. Si revalida la majoria absoluta, serà l’únic president de comunitat que podrà mostrar aquest trofeu, després que el totpoderós Juan Vicente Herrera la perdés l’any passat a Castella i Lleó.  

Sánchez se la juga

L’enfrontament intern dins del PSdeG entre el candidat a la Xunta, Xoaquín Fernández Leiceaga, i l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, va fer que l’equip de campanya decidís tancar a Santiago de Compostel·la. Els socialistes afronten el 25-S amb el repte d’evitar que els avanci En Marea, fet que seria humiliant per ells. Però no és un fet nou. L’any 1997, en plena era Fraga, el BNG ja va avantatjar el PSdeG. El candidat socialista en aquelles eleccions era… Abel Caballero. I el del BNG Xosé Mnauel Beiras, un dels líders espirituals d'En Marea després de les crisis orgàniques del nacionalisme gallec. 

El somni socialista és que el PP quedi per sota dels 38 escons i es pugui formar un govern alternatiu presidit per Fernández Leiceaga. Amb aquesta carta Pedro Sánchez podria presentar-se al comitè federal de l’1 d’octubre amb garanties de no ser fulminat. i brandar la seva alternativa. Fernández Leiceaga –un polític que va forjar la seva carrera com a militant del BNG- ha fet els possibles perquè la seva campanya no fos “contaminada” per la política espanyola. Però Sánchez no ha desaprofitat cap ocasió per subratllar el seu “no” a la investidura de Rajoy en tots els mítings en què ha participat, amb l’aplaudiment del públic.

Iglesias “aprofita” Galícia per barallar-se amb Errejón

Pablo Iglesias només ha participat un dia en la campanya d’En Marea, intervenint en mítings a Vigo i A Coruña. Van ser un èxit d’assistència, però fou arran de la seva intervenció a A Coruña –quan va reivindicar la “por” que genera Podem en alguns sectors- que va esclatar la polèmica amb Íñigo Errejón, qui va defensar que la formació havia de seduir més que fer por. Un xoc públic de les dues principals figures de la nova política que va irritar en amplis sectors d’En Marea. En plena campanya gallega, Iglesias i Errejón dirimien diferències pensant en el pols que tenen obert pel control de l’organització a Madrid.

En canvi, la presència d’Ada Colau, el cap de setmana passat, participant en actes d’En Marea va ser acollida sense tensió. Luis Villares, el candidat d’En Marea, té el suport dels alcaldes elegits en les darreres municipals, com Martiño Noriega (Santiago) o Xulio Ferreiro (A Coruña), bucs insígnia de l’onada de les marees que va sacsejar la política gallega l’any passat.

Pontón ha donat moral al BNG    

El Bloc Nacionalista Gallec (BNG) se sotmet avui a les urnes amb la moral recuperada després de la crisi que arrossega de fa anys i que li ha costat perdre molts suports i desaparèixer al Congrés. Els candidats només han celebrat un debat electoral, l’únic que ha acceptat Núñez Feijóo, emès per la televisió gallega. Va ser el 12 de setembre passat, però va suposar una injecció d’ànims per al BNG. La majoria d’analistes van donar guanyadora Ana Pontón, la jove candidata nacionalista que va donar una imatge de frescor i solidesa alhora. Va ser l’única a referir-se a les relacions del president de la Xunta amb Marcial Dorado, l’empresari condemnat per narcotràfic. Amb les enquestes en contra però amb la força de ser la revelació repeteix aquests dies, mirant a Ourense i Lugo, que el BNG i el PP es disputen els escons que donaran o no l’absoluta a Feijóo.