El 82% dels catalans avalen que els diputats obeeixin sempre «la voluntat del poble»

Un sondeig del CEO també revela que l'acció exterior de la Generalitat té un suport majoritari i que només la rebutgen els votants de C's i PP

Suport a que els diputats han d'obeir sempre la voluntat del poble
Suport a que els diputats han d'obeir sempre la voluntat del poble | ND
23 de setembre del 2016
Actualitzat el 24 de setembre a les 19:09h

El Parlament, en un ple recent. Foto: ACN


La immensa majoria dels catalans està a favor que els diputats han "d'obeir en tot moment la voluntat del poble". O com a mínim així es desprèn d'una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) feta pública aquest divendres en què, tot i que no presenta cap projecció electoral ni pregunta per uns eventuals nous comicis, sí que reflecteix la visió dels catalans sobre temàtiques molt diverses, entre les quals el paper dels polítics, l'acció exterior de la Generalitat, la gestió de les pensions, el món del treball o l'ús partidista de la política.

SUPORT A QUE ELS DIPUTATS HAN D'OBEIR SEMPRE LA VOLUNTAT DEL POBLE

 
D'aquesta manera, l'apel·lació a l'obediència a "la voluntat del poble" és una expressió habitual usada per les forces independentistes per justificar l'avenç en el procés malgrat que aquest contravingui l'ordenament jurídic espanyol. De fet, és una formulació sobretot usada per Junts pel Sí, que prefereix parlar d'obeir el poble que a desobeir l'Estat, una terminologia més pròpia de la CUP. Sigui com sigui, un 32,3% dels catalans està molt d'acord amb aquesta obediència en tot moment a la voluntat del poble i un 49,7% hi està d'acord, cosa que situa el grau d'acceptació en el 82%. Per altra banda, un 8,9% no es posiciona davant aquesta idea, mentre que un 6,2% hi està en desacord i un 0,2% molt en desacord (6,4% de rebuig, per tant). La resta no ho sap o no contesta.

Paradoxalment, però, aquesta afirmació no rep un suport especialment elevat entre els votants de Junts pel Sí, en relació a la resta. Hi estan d'acord o molt d'acord un 85,3% d'aquests, un percentatge només superior al que es dóna entre l'electorat del PP (74,4%) i, en canvi, inferior al dels votants de Catalunya Sí que es Pot (86,1%), CUP (87,1%), PSC (90,7%) o fins i tot C's (94,9%). És complex, per tant, inferir d'aquesta resposta un suport a la via unilateral cap a la independència, encara que la terminologia habitualment emprada per justificar-la sí que sedueixi.

L'acció exterior de la Generalitat té l'aval dels catalans

Per altra banda, l'enquesta també revela que una majoria de catalans dóna suport al fet que la Generalitat tingui una política d'acció exterior pròpia, una mesura que el govern espanyol pretén torpedinar, tot i que no amb prou força, segons C's. L'avala un 54,7% dels catalans i ho rebutja només el 30,7%. Ara bé, per partits aquí la diferència ja és més clara, ja que el 74,4% dels votants del PP hi estan en contra, com el 62,7% dels de C's. En canvi, un 93,5% dels electors de la CUP hi donen suport, com el 86,5% dels de Junts pel Sí i el 54,6% dels de Catalunya Sí que es Pot. Els del PSC, en canvi, estan més dividits: el 46,% ho veu bé i el 41,9% no.
 
LA GENERALITAT HA DE TENIR UNA POLÍTICA EXTERIOR PRÒPIA?

 
Tot i això, si la pregunta es fa en relació a si la Generalitat hauria de desenvolupar la xarxa de delegacions a l'exterior per incrementar les inversions i exportacions i per tenir veu pròpia al món, el grau de suport puja fins al 62,5% i el rebuig cau al 25,9%. PP i C's segueixen oposant-s'hi i la CUP, Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot defensant-ho, però, en aquest cas, el votant del PSC avala la iniciativa més clarament (un 69,8% a favor i un 23,3% en contra).

Igualment, un 63,8% dels enquestats creu que Catalunya hauria de tenir veu pròpia davant les institucions europees en els aspectes en què té competències, fet que només rebutja el 25,7%. Fins i tot, en aquest cas, l'electorat de C's està més dividit, ja que el 45,8% hi dóna suport i el 49,2% ho rebutja.

Rebuig clar i transversal a la politització de la justícia

Així mateix, la politització de la justícia és un dels aspectes que també centra el debat últimament. En aquest sentit, un 30% està molt d'acord i un 45,8% senzillament d'acord en que es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s'utilitza per resoldre problemes polítics, una afirmació en què només estan en desacord un 11,2% i un 0,9% hi estan molt en desacord. Aquesta situació, de fet, mereix un rebuig per part dels electorats de tots els partits, per molt que són principalment els independentistes els que critiquen que el govern espanyol porti als tribunals el conflicte entre institucions sorgit arran del procés.
 
SI LA JUSTÍCIA FOS COMPETÈNCIA EXCLUSIVA DE LA GENERALITAT, EN MILLORARIA EL FUNCIONAMENT

 
En tot cas, la confiança que el funcionament de la justícia milloraria si fos una competència exclusiva de la Generalitat i no ho fos compartida és limitat amb l'Estat. Entre els que hi estan d'acord i molt d'acord, només sumen un 49,4% dels enquestats, mentre que el 12,9% no es mulla i el 24,7% hi està en desacord o molt en desacord. Només creuen clarament que el traspàs seria positiu els votants de Junts pel Sí (76,6%) i els de la CUP (74,2%), mentre que ho rebutgen els de C's (64,4%) i els del PP (74,4%). Al seu torn, els electors del PSC i de Catalunya Sí que es Pot estan indecisos i dividits davant aquesta qüestió.

Suport al traspàs de les pensions

Finalment, una majoria dels catalans creu que la Generalitat hauria de poder gestionar les pensions dels catalans. Ho defensa el 68,5% dels enquestats i és una opció que gaudeix del suport de tots els electorats, excepte els de C's i PP (el suport en ells és del 37,3% i el 25,6%, respectivament). Per bé que els votants de Junts pel Sí (91%) i la CUP (87,1%) són els que més ho reclamen, aquest traspàs també tindria el suport dels del PSC (59,3%) i de Catalunya Sí que es Pot (73,8%).
 
LA GENERALITAT HAURIA DE PODER GESTIONAR LES PENSIONS DELS CATALANS