La cúpula del nou PDC marca perfil davant d'Homs pel seu paper a Madrid

Els dubtes sobre investir Sánchez deixant de banda el referèndum no van agradar a la direcció, que va coordinar-se per situar la consulta com a línia vermella | Sectors del partit recomanen a Pascal i Bonvehí "deixar enrere dinàmiques del passat"

Marta Pascal, Artur Mas i Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Marta Pascal, Artur Mas i Francesc Homs, en una imatge d'arxiu | ACN
21 de setembre del 2016
Actualitzat el 22 de setembre a les 18:04h
Quedaven pocs dies per escollir la nova direcció del Partit Demòcrata Català (PDC) i la votació de la mesa del Congrés dels Diputats va elevar la temperatura interna fins a límits que, en públic, poques vegades s'havien vist. "No es pot tractar la gent d'idiota. La nova gent que entrarem a la direcció canviarem aquesta manera de fer", va assegurar als micròfons de Catalunya Ràdio l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, actual integrant de la cúpula del PDC i en aquell moment candidat de la llista que lideraven Marta Pascal i David Bonvehí. Es referia al pacte secret amb el PP al qual havia arribat el cap de files de la formació a Madrid, Francesc Homs, pel repartiment de cadires a la mesa en un moment en què el PDC es jugava tenir un grup propi que finalment li va ser vetat.

Dos mesos més tard, unes declaracions d'Homs -puntualitzades per ell mateix en veure el rebombori- en què suggeria investir Pedro Sánchez sense que fos necessari que es comprometés amb el referèndum no han agradat "gens" a l'actual cúpula, segons diverses fonts consultades per NacióDigital.

Tant és així que la tarda del dimarts bona part dels membres de la direcció executiva –escollits a través de primàries el passat 23 de juliol- van afanyar-se a fer tuits ressaltant que, sense referèndum, era completament impossible plantejar-se investir el secretari general del PSOE. L'acció, coordinada, tenia intenció de corregir les interpretacions que s'estaven fent de les paraules d'Homs, que al seu torn es va encarregar de demanar als mitjans que s'havien fet ressò de la informació que tinguessin en compte la literalitat de les seves paraules. Marc Castells, Montserrat Candini i Elsa Artadi, també dirigents del PDC, van enviar missatges molt similars als de la coordinadora general, que s'expressava en aquests termes:
 
En la roda de premsa d'aquest dimecres al matí, que ha servit per presentar els detalls de les candidatures territorials que es votaran els propers 30 de setembre i 1 d'octubre, també s'ha pogut veure com Pascal insistia en la negativa a qualsevol pacte a Madrid que no passés per la investidura, una posició que és compartida per ERC. "És una línia vermella", ha argumentat. Segons diverses fonts, l'actual cúpula ni tan sols veuria amb bons ulls una entesa que passés per "constituir una comissió" que tractés el referèndum sense comprometre-s'hi del tot. "Això ha de passar per una votació de sí o no", mantenen a la cúpula. I és obvi que ni Sánchez ni Mariano Rajoy, els caps de files dels dos partits més votats a les eleccions del 26-J –i també a les del 20-D- tenen intenció de permetre una consulta sobre el futur polític del país.

Període d'adaptació

Quan hi va haver les tensions internes pel pacte secret amb la mesa del Congrés, es va determinar, dins la candidatura de Pascal i Bonvehí, que fos Castells qui aparegués públicament a marcar distàncies amb Homs, mà dreta d'Artur Mas mentre va ser president. "Castells és un perfil nou que té autoritat dins del partit: en un context complicat, l'any 2015 va aconseguir majoria absoluta a Igualada", mantenen fonts consultades. Sempre que pot, la coordinadora general deixa anar que hi ha d'haver "formes noves" allunyades "d'altres temps". Una manera de marcar distàncies de la vella guàrdia per part d'algú que, en alguna ocasió –així s'hi va referir en una entrevista a l'Ara el passat mes de juliol-, ha tret pit de no haver votat mai Jordi Pujol per qüestions d'edat.

En aquests primers mesos d'adaptació de la nova cúpula a la maquinària del partit, diversos dirigents li han fet arribar a Pascal el següent missatge: "Sigues forta per trencar les dinàmiques del passat". Fonts coneixedores del caràcter de la coordinadora general assenyalen que és "dura", que "no s'arruga", però determinen que s'està trobant amb "problemes" en el seu aterratge. "Hi ha gent que ni hi és del tot ni acaba de marxar", resumeix una veu consultada.

Un dels reptes de la cúpula és, precisament, anar imprimint el seu criteri sense trepitjar ulls de poll. "No és fàcil, perquè el congrés del juliol va deixar ferides obertes", analitza un membre de l'antiga direcció. Es refereix al paper de dirigents com Jordi Turull, que estava cridat a ser coordinador general, i a l'entorn arrecerat al voltant del corrent Moment Zero, que va anar perdent pistonada a mida que les opcions de Turull s'anaven fent més petites.

Si hi ha terceres eleccions, ha de ser candidat?

El paper d'Homs a Madrid, a banda, pot obrir un altre debat ben aviat: ha de ser candidat en unes hipotètiques terceres eleccions? Aquest sí que serà un repte rellevant per a la nova direcció. Bàsicament perquè va molt més enllà de la tria d'un nom.
Arxivat a