«Gols de tinta»: 120 anys de futbol a Catalunya, vinyeta a vinyeta

Les il·lustracions de Castanys, Opisso, Passarell, Cesc, Perich o Nebreda ofereixen una mirada a la història del futbol català | La mostra es pot veure al Museu de Granollers i arribarà a diversos punts de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació

El personatge de còmic Eric Castel, en una vinyeta de l'exposició Gols de tinta
El personatge de còmic Eric Castel, en una vinyeta de l'exposició Gols de tinta | ACN
21 de setembre del 2016
Actualitzat el 22 de setembre a les 9:54h
"El gol és la quinta essència del futbol", diuen els organitzadors de l'exposició Gols de tinta. I el gol no es pot deslligar de relats èpics, de glorioses tardes de passió i de conversa, de crits i d'emocions. Tampoc es pot deslligar, des dels seus inicis, de la mirada particular que en fan opinadors, escriptors i ninotaires. I això és el que vol posar de relleu la mostra que acull el Museu de Granollers fins el 20 de novembre, una exposició "fonamentada en l'humor gràfic i el còmic, tot oferint una mirada punyent, distesa o divertida dels 120 anys d'història del futbol català", tal i com explica Jordi Riera, un dels comissaris.

El futbol va arribar a Catalunya a finals del segle XIX. Després d'uns primers anys d'expansió entre clubs, amics i colles d'arreu del territori, no és fins la dècada dels anys 20 que esdevé un esport central en la societat de l'època, amb la vinyeta com a aliada per poder dir coses que no es podien dir en d'altres circumstàncies.

Un bon exemple n'és la cèlebre portada del setmanari Xut, que explicava el tancament del camp del Barça, l'any 1925. En plena dictadura de Primo de Rivera, i amb el governador civil era a la graderia, el públic va xiular l'himne espanyol abans d'un partit contra el Júpiter, cosa que va fer que el camp romangués tancat per un període de tres mesos.

Castanys, Opisso, Muntañola, Cesc, Perich i Nebreda

Aquesta i més històries són a Gols de tinta, una mostra que fa un repàs a la història del futbol català a través de les il·lustracions dels principals dibuixants de cada època. Entre ells, noms imperdibles com els de Valentí Castanys, Ricard Opisso, Joaquim Muntañola, Cesc, Perich o Òscar Nebreda. Al llarg dels dibuixos que van fer aquests i altres autors, resseguim la història del futbol del país i el context de cada època, segons detallen els comissaris Jaume Capdevila "Kap" i Jordi Riera.

La imatge de "l'Avi del Barça" que fa fer Valentí Castanys o la cèlebre figura de Kubala que va dibuixar Muntañola són algunes de les vinyetes incloses a l'exposició, concebuda com a homenatge a grafistes i dibuixants "que expliquen gràficament la història del futbol català", explica Riera. La mostra també compta amb la Copa Macaya, una "joia modernista" de principis de segle XX considerada l'antecedent de la Copa Catalunya. 

Gols de tinta té Granollers com a punt de partida, però serà itinerant i es podrà veure a L'Hospitalet de Llobregat –a partir del desembre– i a d'a diversos punts de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
 

Una imatge de la Copa Macaya, a l'exposició Gols de tinta del Museu de Granollers. Foto: ACN