Romeva explica el procés a la directora de la plataforma de suport a Hillary Clinton

Anne Thompson, directora de MoveOn.org, va treballar al costat d'Obama a la Casa Blanca | El conseller d'Exteriors dedica part del viatge als Estats Units a reunions privades per explicar els passos cap a la independència

20 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:24h
La discreció és el denominador comú de l'acció exterior de la Generalitat. Les trobades que es publiciten són clarament inferiors a les que no transcendeixen. El mateix passa amb els viatges a l'estranger que fa el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, que tenen una agenda pública combinada amb trobades privades. En el cas del periple que va dur la setmana passada Romeva als Estats Units, hi va haver una cita amb Anne Thompson, la directora de la plataforma civil de suport a Hillary Clinton anomenada MoveOn.org, segons assenyalen a NacióDigital fonts del departament.

La trobada es va produir fora d'agenda al think tank Brookings de la Universitat John Hopkins, segons les mateixes fonts. Thompson, després de treballar per la campanya del president Barack Obama, es va incorporar al seu equip a la Casa Blanca quan es va convertir en el quaranta-quatrè president nord-americà. Una plaça que va deixa per implicar-se en la campanya de Clinton, que s'enfronta al republicà Donald Trump a les eleccions que se celebraran el proper novembre.

Romeva va aprofitar el viatge per trobar-se amb congressistes nord-americans favorables al dret a decidir, encapçalats per Dana Rohrabacher. El conseller, que va desplaçar-se a la delegació central de les Nacions Unides a Nova York per mantenir contactes diplomàtics, també va acostar-se a les redaccions de mitjans com el Washington Post, Politico i el New York Times. El missatge que trasllada l'exeurodiputat d'ICV es basa en el component "pacífic i democràtic" del sobiranisme, en la voluntat d'entesa en tot moment amb l'Estat per votar sobre la independència i en ressaltar el "mandat democràtic" del 27-S.

Segons fonts del departament, la diplomàcia espanyola va mirar d'impedir actes del conseller, com és el cas d'una conferència que havia de pronunciar en una universitat. "L'ambaixador s'hi va presentar per provar de suspendre-la", asseguren les veus consultades.