Arrimadas reclama una «sortida política» a la situació a Catalunya

La líder de Ciutadans es presenta com la defensora de reivindicacions històriques del catalanisme com la fiscalitat i el corredor mediterrani | Assegura que en la Diada d'ahir "encara" hi havia molta gent

Inés Arrimadas, líder de C's, aquest dilluns al Palace
Inés Arrimadas, líder de C's, aquest dilluns al Palace | @ciudadanos_cs
12 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:10h
Hi havia interès en escoltar la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, al Nova Economia Fòrum, l’endemà de la Diada. No ha decebut. Ha començat dient que Catalunya deu ser dels pocs països al món en què el dia de la festa nacional no pot aplegar tots els ciutadans. Ha entrat de ple en l’escenari generat amb l’èxit de la Diada i ha assegurat que “ahir va sortir al carrer molta gent”, menys que altres vegades, però ha dit que “encara” és molta gent.

És gent que, segons la líder de Ciutadans, pensa que els problemes són per culpa de romandre a Espanya, i que creu de bona fe que l’any vinent Catalunya serà independent perquè així ho ha assegurat el mateix president Puigdemont. Arrimadas ha assegurat que “la situació requereix solucions polítiques i no es resoldrà apel·lant només a la llei. L’immobilisme no és la solució”. 

Ni rupturisme ni immobilisme

Arrimadas ha equiparat el “rupturisme” de la Generalitat i “l’immobilisme” del govern de Mariano Rajoy. Ha atacat els dirigents sobiranistes per estendre la idea “perillosa” que els polítics es poden saltar les lleis, però al llarg de tota la seva intervenció ha intentat ubicar Ciutadans en un espai de centralitat allunyant-se tot el possible d’una posició de simple confrontació amb el sobiranisme. Ha rebutjat, però, el referèndum com a via de desbloquejar la situació. Segons ella, es torna a apel·lar al referèndum perquè els líders sobiranistes saben que no poden aplicar el seu full de ruta. 

La cap de l’oposició al Parlament ha subratllat la catalanitat de Ciutadans, ha dit que el paper dels catalans ha de ser el de formar part de la solució, tot recordant que la Constitució espanyola va tenir dos ponents catalans (foren Miquel Roca i Jordi Solé Tura). Ha destacat el paper del partit d’Albert Rivera en la política espanyola: “Hem estat capaços d’arribar a acords amb dos partits que no es parlen”. Ha incidit en la idea que en els pactes que han signat al Congrés han introduït propostes que seran beneficioses per a Catalunya, com les infraestructures i la fiscalitat, reivindicacions històriques del catalanisme, recordant que el seu partit defensa la necessitat del corredor mediterrani.

Ha presentat a la líder de Ciutadans Toni Roldán, portaveu econòmic del partit al Congrés, que ha fet una intervenció en català molt pragmàtica i centrada en les reformes econòmiques i socials que necessita l’Estat. No ha fet cap referència directa a la Diada, però ha afirmat que “reformar Espanya és possible” i que molts catalans hi estarien d’acord. 

A la sala del Palace que acull els esmorzars del Nova Economia Fòrum, totes les taules eren plenes. Els veterans periodistes Daniel Arasa i Joan Tapia escoltaven amb interès. Tampoc no ha faltat Senén Florensa, responsable de l’Institut Europeu de la Mediterrània, exsecretari general d’Exteriors de la Generalitat, que ha saludat molt cordialment el cònsol general de Turquia. Entre els assistents, la plana major de Ciutadans, amb el vicepresident del Parlament José María Espejo-Saavedra al davant.