L'independentisme torna a omplir els carrers i empeny per acabar el procés

El suposat cansament de les bases sobiranistes s'ha transformat en cinc concentracions massives a Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona | "Som un poble en moviment. Un poble que batega. Estem a punt", ha afirmat Pere Portabella per tancar el manifest

El passeig Lluís Companys, absolutament ple
El passeig Lluís Companys, absolutament ple | Josep Maria Montaner
11 de setembre del 2016
Actualitzat el 12 de setembre a les 7:28h
L'independentisme es posava a prova aquesta Diada. Per cinquè any consecutiu es volia fer una demostració de força i ha superat el repte amb èxit. Ho ha fet malgrat la complexitat –amb cinc seus- i el fet que la convocatòria hagués arribat més tard que altres ocasions. El suposat cansament de les seves bases, s'ha transformat en cinc concentracions massives a Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona. Ho ha resumit Jordi Cuixart, president d'Òmnium: “Ningú té cap dret a dubtar mai més de poble de Catalunya!".

L'èxit de la Diada 2016 suposa un missatge clar per als polítics i partits independentistes per tal de concloure el procés en un moment de certs dubtes sobre el full de ruta. Un anhel que hauran pogut captar de ben a prop les principals autoritats del país. I és que per primera vegada a la manifestació independentista hi han coincidit –per bé que en diverses seus- el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El lema "A punt" volia simbolitzar "un país en moviment" cap a la independència. Els escenaris de les mobilitzacions de Barcelona, Salt, Berga, Lleida i Tarragona –que sumats feien 44 trams- estaven connectats i s'ha donat pas l'un a l'altre. Ha començat Lleida –on amb quasi 120.000 assistents s'ha organitzat la manifestació més gran de la història- amb el repic de la Seu Vella. Txe Arana i Maria Barbal han iniciat la lectura del manifest que, a continuació, ha passat cap a Berga, per tal que el continués Núria Picas, presentat per Màrius Serra.

El "batec" independentista ha saltat a continuació cap a Salt on Quim Masferrer ha fet de presentador –amb selfie dedicat a García Margallo inclòs- mentre que el manifest l'ha llegit Gerard Quintana. Posteriorment, ha estat el torn de Tarragona amb Fermí Fernàndez presentant l'històric activista ebrenc Manolo Tomás. Finalment, ha estat el torn de la ciutat de Barcelona on la manifestació ha desbordat els passeigs de Sant Joan i Lluís Companys. "Som un poble en moviment. Un poble que batega. Estem a punt", ha afirmat Pere Portabella.

L'acte, que pràcticament s'ha allargat una hora, ha acabat amb els parlaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i el cant d'Els Segadors de manera simultània a les cinc seus. El president de l'ANC ha apel·lat a la desobediència en cas que l'Estat reaccioni inhabiliti càrrecs públics mentre que el d'Òmnium ha fet una crida a la mobilització: "La República Catalana es guanya a les urnes i es lluita al carrer".