Sànchez i Cuixart expliquen el procés als corresponsals estrangers a Madrid

Una vintena de periodistes de mitjans internacionals s’interessen pel conflicte polític i mostren sorpresa per la incapacitat de diàleg de l’Estat

La trobada de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb els corresponsals estrangers
La trobada de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb els corresponsals estrangers | @adriaalsina/ANC
05 de setembre del 2016
Els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han estat aquest dilluns a Madrid, on han parlat davant del Cercle de Corresponsals Estrangers a Espanya per explicar l’actual moment polític a Catalunya. La trobada s’ha fet el matí a la seu del Centre Internacional de Premsa. Sánchez i Cuixart han estat convidats pel Cercle amb motiu de la proximitat de la Diada i s’hi han congregat una vintena de corresponsals, entre ells periodistes de la cadena Bloomberg, de les televisions ARD alemanya i France 24, de rotatius com l’italià Il Messaggero, l’Irish Times, el francès Le Figaro i el diari nord-americà The Politico.

Al llarg de l’encontre, Cuixart i Sànchez han exposat el seu punt de vista sobre com està el procés. Sànchez ha subratllat davant dels periodistes de mitjans estrangers que troben més comprensió envers les vindicacions catalanes entre els ciutadans espanyols que entre les elits, una afirmació que ha trobat ressò entre els corresponsals presents. El president de l’Assemblea ha insistit en què la unilateralitat no és un objectiu de Catalunya, però que s’hi pot arribar si finalment des de l’Estat no es pren cap iniciativa política.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha assenyalat que el bloqueig polític que viu Espanya fa que l’acció del govern no estigui fiscalitzada per l’oposició, el que resulta en un fet preocupant. Cuixart ha comparat la situació que es viu a Catalunya, on les diverses forces polítiques del catalanisme s’han posat d’acord per engegar el procés, de la ruptura de ponts que caracteritza la política espanyola.

A diferència de l’any passat, quan també es va convocar un acte similar a Madrid, els corresponsals han mostrat un coneixement aprofundit de la política catalana. Alguns periodistes han mostrat la seva sorpresa per la incapacitat de l’Estat de donar una resposta política al conflicte. En opinió d’un dels presents, “l’opinió pública es pren seriosament el que passa a Catalunya, i molts corresponsals estrangers no entenen la lògica del govern espanyol de tancar-se en banda a tot diàleg”.