Tardà reclama a Sánchez que lideri una alternativa: «O caixa o faixa»

El portaveu d’ERC assegura que ja seria president si el PSOE hagués acceptat un referèndum a Catalunya | Cita un text del fundador del PP, Manuel Fraga, on deia que "ocuparem Catalunya tantes vegades com sigui necessari"

Joan Tardà, aquest dimecres al Congrés espanyol
Joan Tardà, aquest dimecres al Congrés espanyol | ACN
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:12h

El portaveu d'Esquerra Republicana, Joan Tardà, ha posat Pedro Sánchez davant de la cruïlla que afronta el secretari general del PSOE quan li ha dit, al final de la seva intervenció: "Vostè decideix. O caixa o faixa". Per Tardà, Sánchez té dues opcions: o permetre el triomf del que ha anomenat "la reacció", o acceptar el suport independentista i accedir a la presidència. A canvi, ha exigit la derogació de les lleis regressives socialment, un canvi en la política econòmica i un referèndum per resoldre el conflicte català. Sánchez ha escoltat seriós, amb atenció, mentre darrera seu alguns diputats socialistes reien de manera burleta.

Després de saludar als membres del Tribunal Constitucional (TC) des de l’hemicicle (“No els tenim por”), el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha començat la seva intervenció en el debat d’investidura dient a Mariano Rajoy que el candidat del PP ho és gràcies al PSOE i de Pedro Sánchez. Tardà ha explicat que si el candidat socialista s’hagués compromès a un referèndum a Catalunya, “ja faria mesos que seria president”. Ha acusat el PP de respondre al conflicte a Catalunya com ho fan els estats autoritaris: “Abans, els canons, ara el Tribunal Constitucional”.  

“La independència no és només l’expressió d’una voluntat democràtica. És una necessitat, és una urgència perquè està en joc el nostre futur com a societat”, ha proclamat el portaveu d’ERC. Ha parlat de l’estructura social i econòmica de Catalunya, sense latifundismes. “Vostès són un llast”, ha exclamat. Ha passat revista a algunes de les expressions de l’Estat a Catalunya, des del servei “criminal” que fa Adif al paper que fa l’aparell judicial i d’advocats de l’Estat, que segons ell ha substituït l’exèrcit com a gran poder fàctic.

“En una democràcia que no fos low cost com l’espanyola” –ha dit-, “vostè ja hauria d’haver dimitit quan el cas Bárcenas”. Ha denunciat una corrupció pitjor que les econòmiques, la corrupció de la veritat, visible ja des de les falsedats per justificar la guerra de l’Iraq a les actuals operacions dels aparells de l’Estat contra els principals dirigents del catalanisme passant per les acusacions contra el finançament de Podem.     

Joan Tardà, contundent, ha assegurat que l’Estat ha perdut la seva autoritat a Catalunya. Ha citat un text de Manuel Fraga, el fundador del PP, del 1967 on deia que “Felip IV va ocupar Catalunya, la va ocupar Felip V, que la va vèncer, la va ocupar Espartero, la vam ocupar Catalunya el 1939 i l’ocuparem tantes vegades com sigui necessari”. Ha negat que els catalans vulguin més fronteres ni que tinguin res contra els espanyols. El que sí que ha assegurat és que el Govern de Catalunya complirà amb el seu full de ruta, i que el president Puigdemont i els consellers assumiran les responsabilitats dels seus actes. Ha afirmat que es pot donar el cas que tornin a existir presos polítics catalans a Espanya.

Rajoy ha contestat amb l’argumentari que la sobirania nacional recau en el poble espanyol: “La democràcia no és el que vostè vol, sinó el que vol la majoria dels espanyols”. Ha dit que defensarà la Constitució i les lleis, i que el contrari “seria tornar a la llei de la selva”.

El diputat d’Esquerra ha manifestat que Rajoy ja està instal·lat en la dinàmica de la repressió i que el PP no ha mostrat cap respecte per la llei quan li ha convingut, acusant-lo de practicar un nacional-constitucionalisme.