El debat d'investidura fa aflorar esquerdes internes al PSOE

Odón Elorza defensa treballar per una alternativa a Rajoy "sense línies vermelles" | El president d’Extremadura demana un comitè federal per obrir-se a l’abstenció poques hores abans de la rèplica de Pedro Sánchez

Esquerdes al PSOE en ple debat d'investidura
Esquerdes al PSOE en ple debat d'investidura | Flickr PSOE
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 7:04h
La investidura de Mariano Rajoy serà fallida, però mostrarà alhora les ferides obertes en el si del PSOE. Amb poques hores de diferencia, dues veus autoritzades de sensibilitats ben diferents han manifestat les seves preferències pel cas que el candidat del PP no assoleixi divendres vinent els màgics 176 vots de suport o, si més no, una majoria relativa. ahir al matí, el diputat basc i exalcalde de Donosti Odón Elorza declarava a La Sexta que ara era l’hora de Rajoy, però que si el patró del Partit Popular no se’n sortia, s’obria un escenari nou.

Per Elorza, a partir de divendres, Pedro Sánchez ha d’intentar conformar una nova majoria amb totes les forces que no votaran Rajoy, i “sense línies vermelles”. Elorza ha admès que la seva posició no és majoritària en el seu partit, però tampoc residual, i que coincideix amb més dirigents i militants socialistes. L’exalcalde de Donosti sol ser un heterodox en els rengles del PSOE i una veu de les menys jacobines en una formació que ho és molt.

Les paraules d’Elorza s’acosten a les declaracions que ha anat fent recentment el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. I, de fet, poden veure’s alimentades per l’ambigüitat calculada de Sánchez quan dilluns al Congrés, no va voler tancar-se en banda a explorar altres vies en cas de fracàs de Rajoy.

El president d'Extremadura apunta a l'abstenció

Per contra, l’opinió favorable a plantejar-se l’abstenció sembla majoritària entre els pesos pesants del partit. Per recordar-ho, el president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, es va manifestar favorable a un comitè federal en què es pogués debatre sobre una modificació del “no” al candidat del PP. Va ser el mateix dirigent que, fa setmanes, va dir que si Rajoy es plantava amb 170 vots, “a veure qui és el guapo que li diu que no”. Aquest mateix dimarts, en declaracions a El País, assegurava que "abstenir-se no és donar suport al PP sota cap concepte" i reclama la necessitat de replantejar la posició en un nou comitè federal.

D’altres dirigents socialistes també han insinuat la necessitat de no enrocar-se. És el cas de Ximo Puig, el president valencià. En canvi, Susana Díaz es manté callada. La líder andalusa simpatitza amb la causa de l’abstenció, però calcula al mil·límetre els seus moviments. No vol que posicionar-se per l’abstenció li pugui donar a Sánchez, a qui detesta, el patrimoni del rebuig al PP. Amb aquest escenari, aquest dimecres el líder socialista iniciarà la segona jornada del debat d'investidura on refermarà el "no" a Rajoy.