​Una violinista de l'Orquestra del Vallès ensenya joves reclusos a tocar l'instrument

Es tracta d'un projecte que va néixer l'any 2012 i que compta amb una vintena de participants anuals | S'està treballant perquè la Simfònica pugui ajudar-los en la seva reinserció un cop assoleixin la llibertat

Canòlich Prats, violinista de l'OSV
Canòlich Prats, violinista de l'OSV | Juanma Pelàez
Norma Vidal
29 d'agost del 2016
Actualitzat el 30 d'agost a les 6:35h
"La música està molt bé tocar-la en sales de concerts, però més enllà d'això hem d'aprendre que pot servir per moltes altres coses". Així de clar ho té Canòlich Prats, una violinista de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) que des de fa quatre anys imparteix classes de violí de forma totalment voluntària a interns del Centre Penitenciari de Joves de La Roca del Vallès. Prats assegura que es tracta d'una experiència única perquè són persones que malgrat no tenir nocions de música han après a apreciar aquest instrument i el que poden arribar a fer i expressar amb ell.

Tenen entre 18 i 23 anys, arrosseguen històries i passats complicats i mai a la seva vida haurien imagina't que podrien acabar tocant música clàssica ni molt menys que l'instrument que els permetria fer-ho seria el violí. Aquest és majoritàriament el perfil dels alumnes que cada divendres acudeixen a les sessions que aquesta violinista de l'OSV imparteix en aquest centre penitenciari. "Crec que inicialment només venien per sortir del pati", explica Canòlich Prats que assegura que poc a poc la idea ha anat calant i ara fins hi tot hi ha llista d'espera.

"El problema és que només poden tocar el violí quan hi sóc jo, per tant mai poden assajar”, comenta Prats que relata com un dels joves va fer-se una mena de violí de paper amb cordes per poder assajar a la seva cela. "Té molt mèrit perquè es tracta de persones que no tenen coneixements musicals", afirma Prats, que afegeix que se les ha enginyat per idear una simbologia molt senzilla que ells poden aprendre i que els serveix com a partitura.

Entre els temes que els ensenya s'hi troben peces molt conegudes "perquè han de saber què toquen i poder veure quan s'equivoquen", detalla la violinista que n'esmenta algunes com l'Himne de l'Alegria, la Serenata Nocturna de Mozart, fragments de Les Quatre Estacions de Vivaldi, o el Bon Dia de Els Pets. "Això si, hi ha un tema que és l'estrella i el que té més èxit i que cada divendres l'he de tocar perquè l'estant aprenent i en tenen moltes ganes", assegura Prats, que amb un somriure d'orella a orella explica que és la música d'El Padrino.

Ajudant a la reinserció

Tot i que aquesta fase del projecte encara no s'ha començat a posar en pràctica, Prats afirma que la idea és que els joves que surtin en llibertat i ho vulguin puguin trobar en l'OSV un banc de professors que els aculli per fer classes i ajudar-los en la reinserció.

De fet, comenta que hi ha un jove que fa poc temps que ha sortit del centre i que ha mostrat interès per tocar el saxòfon. "Mirarem d'ajudar-lo perquè tot i que a l'orquestra no toquem aquest instrument pugui fer classes", indica la violinista que confia en poder seguir oferint aquestes sessions durant molt de temps.
Arxivat a