Miquel Adrover s'endú el 54è Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug

Hi han participat una dotzena de pastors amb els seus animals, vinguts d'arreu de Catalunya, de l'Aragó, el País Valencià, el País Basc, les Illes i França

Dos pastors participants en el Concurs
Dos pastors participants en el Concurs | Aida Morales
28 d'agost del 2016
Actualitzat a les 19:53h
El pastor Miquel Adrover i el seu gos Xusco, de Felanitx (Mallorca), han estat els guanyadors, aquest diumenge, del 54è Concurs de Gossos d'Atura que s'ha celebrat a Castellar de n'Hug. Una diada de calor, que ha tornat a aplegar entre 3.000 i 4.000 persones al municipi, que han pogut gaudir de l'espectacle de veure els gossos pastor. En total, enguany hi han participat una dotzena de pastors amb els seus animals, vinguts d'arreu de Catalunya, de l'Aragó, el País Valencià, el País Basc, les Illes i França. 

Una diada, a més, que ha comptat amb una nodrida presència institucional, en què s'ha pogut veure el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font; l'alcalde de Castellar, Salvador Juncà, i diversos diputats, alcaldes i regidors. 

El concurs ha tingut un cost d'entre 13.000 i 14.000 euros, ha explicat l'alcalde del poble. Uns diners invertits en publicitat, menjar i allotjaments, que s'ha sufragat, en part, amb els quatre euros que costa l'entrada. No obstant això, també ha tingut importants beneficis pel poble i municipis del voltant, amb el 100% d'ocupació en hostals i cases rurals, i tots els restaurants plens durant el cap de setmana. 

Pel que fa al segon millor pastor, ha estat José Mari Pleguezuelos, amb el gos King, de la La Canonge, mentre que el tercer ha estat Juli Bayot, amb el cos Xispa, d'Ares del Maestrat.
 

Un dels gossos guiant les ovelles Foto: Aida Morales.


"Ha fet molt bon dia i estem contents", ha declarat Juncà, que ha afegit: "Des de fa dies, això està tot a tope, i la gent ho valora molt per fotre calaix". La part dolenta, però, ha vingut per la nul·la participació de pastors locals. En aquest sentit, ha assegurat que enguany tots els pastors han vingut de fora, i els joves que altres anys s'havien estat preparant, finalment han decidit no participar-hi: "No sé què s'ha de fer, però no hi ha cantera de pastors joves, és preocupant".

Per la seva part, Rull i Conesa han coincidit en remarcar la importància de l'esdeveniment per donar vida al sector primari al Berguedà, com una tradició cultural, però també una important font d'ingressos i turisme pel poble. El sector de la ramaderia, però, encara s'ha d'acabar de potenciar, ha especificat el conseller, que ha indicat que, per la seva part, intentaran donar tot el suport que es pugui, així com també ho ha promès la Diputació de Barcelona. 

Un certamen tradicional

La primera part del concurs és oberta a tots els pastors, i consisteix en fer passar el gos per un carreró marcat amb banderoles, conduir les ovelles fins al cercle i, finalment, fer passar el ramat per un portell. La segona, en què també es valora molt l'obediència del gos, tracta d'anar a buscar les ovelles, fer-les entrar dins del pletiu i, un cop allà, fer-les sortir quan ho indiquin els jutges
 

Un dels pastors participants en el concurs Foto: Aida Morales.


A part del guanyador del premi principal, també s'ha donat un guardó al pastor més típicament endiumenjat. De fet, aquest premi és el cinquè any que s'entrega, amb l'objectiu de recordar la memòria d'aquest enamorat dels gossos d'atura i, en general, dels animals. 

El concurs de Castellar de n'Hug va néixer el 1962 de les trobades d'una colla de pastors del Berguedà. Entre ells, competien per demostrar qui tenia el millor gos d'atura, però les proves es van anar estenent i, finalment, van esdevenir un acte formal. 
 

GALERIA DE FOTOS del Concurs de Gossos d'Atura 2016

GALERIA DE FOTOS del Concurs de Gossos d'Atura 2015

GALERIA DE FOTOS del Concurs de Gossos d'Atura 2014