Històrica rebuda de la Mare de Déu de Queralt a Berga pel Centenari

Les comparses de la Patum i la comitiva dels Elois han prestat solemnitat a la benvinguda | Milers de persones han sortit al carrer a commemorar el Centenari de la Coronaci

Processó del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt
Processó del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt | Aida Morales.
28 d'agost del 2016
Actualitzat a les 8:08h
Religiosos o no, els berguedans han volgut mostrar el seu respecte, aquest dissabte, per Queralt. Aquest és el missatge que, d'una manera o altra, milers de persones han enviat des dels carrers de Berga, on s'ha esperat i acompanyat la Mare de Déu de Queralt fins a l'església de Santa Eulàlia. Ha estat en una processó històrica, amb totes les comparses de la Patum i la comitiva dels Elois, així com amb bona part de les autoritats locals i comarcals. 

Per celebrar el Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, doncs, s'ha organitzat una benvinguda mai vista, ja que no se n'havia realitzat cap de similar en les anteriors celebracions. Les comparses han lluït les seves millors gales, i també s'ha passejat la creu de Sant Pere pels carrers de la ciutat. No obstant això, ha estat la Verge de Queralt, la que ha creat més expectació. 

Aquesta ha arribat a la plaça de la Creu pels volts de les 19.00 hores. Una multitud s'aplegava per esperar-la, entre la qual gent gran, devots, persones que ja van viure fa 25, 50 o 75 anys un moment similar, o els més petits, que de ben segur recordaran tota la vida l'excepcionalitat del moment. Des d'allà, on també es concentraven totes les comparses i les autoritats, la processó ha començat travessant el carrer major i fins a la plaça de Sant Pere. Un itinerari que s'ha fet curt, que ha avançat amb ritme, i que ha permès arribar al destí amb menys temps de l'esperat. 
 

Les comparses entrant a la plaça de Sant Pere, repleta de gent Foto: Aida Morales.


Entre tant, centenars de persones han fet drecera per altres carrers, amb l'objectiu d'agafar un lloc privilegiat a la plaça de Sant Pere, mentre que desenes de ciutadans han seguit la comitiva, fent-se fotos amb les comparses o la Mare de Déu. Pel que fa a les autoritats, s'hi han pogut veure representants religiosos i polítics, entre els quals el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, o membres de l'oposició de Berga. Pel que fa als regidors de la CUP, ja van afirmar que no formarien part del seguici. 

Un dels moments més emotius, però, ha estat l'arribada de la figura religiosa a Sant Pere, on una quarantena de membres de la banda de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) i diverses corals de Berga i la comarca han fet vibrar amb el virolai Verge Gentil de mossèn Marià Miró, l'Himne de la Coronació d'Antoni Ribera i l'Ave Maria de mossèn Pere Tuyet. A poc a poc, la Verge ha anat entrant a l'església, on s'ha oficiat un missa. 

Passades les 20.00 hores, les comparses ja tornaven al seu lloc habitual de l'Ajuntament, els devots feien camí cap a Santa Eulàlia i tothom gaudia d'un moment històric que, religiós o no, no deixarà de ser memorable en el record de tants berguedans. 
 

GALERIA DE FOTOS de l'arribada de la Mare de Déu de Queralt a Berga
 

VÍDEOS de l'arribada de la Mare de Déu de Queralt a Berga

 

La Mare de Déu de Queralt Foto: Aida Morales.